På två hjul mot framtiden

Bild Brf Viva cykelpool
15 nov 2019 | Glöm bilpool – nu satsar allt fler bostadsrättsföreningar på cyklar. Nystartade Brf Viva på Guldheden i Göteborg präglas av hållbarhetstänk och klimatsmarta lösningar. I stället för boendeparkering finns en elcykelpool, stort cykelgarage och gör det själv-verkstad.

De boende flyttade in i de 132 nybyggda lägenheterna mellan november 2018 och juni 2019. Men det var få bilar som följde med flyttlassen. Bostadsrättsföreningen, som präglas av ett modernt hållbarhetstänk, saknar nämligen helt boendeparkering.

– Vi slipper att ens tänka på alla bekymmer som kommer med bilägande. Delande känns som en bra lösning för många kapitaltunga saker, säger Elias Gröndal.

Han, frun Maria och ettåriga sonen Theodor flyttade in i mars. Både Elias och Maria har egna cyklar, men utnyttjar ända ofta föreningens elcyklar.

– Eftersom jag har långt till jobbet tar jag en elcykel dit några gånger i veckan. Det går snabbt utan att jag blir alltför andfådd. På helgerna gör vi en del utflykter. I går cyklade vi till havet. Då lånade vi en elcykel och en lastcykel där Theodor smidigt kan sitta säkert, säger Elias Gröndal.

Förutom fem elcyklar (varav två lastcyklar) har de boende tillgång till en bilpool med fyra elbilar och en liten eldriven mopedbil.

– Det här är bilpool 2.0, en paketlösning där man kan välja fordon eller tjänst efter behov, säger Björn Wendle på företaget EC2B som utvecklat den app där de boende bokar fordon och även kan köpa biljetter till kollektivtrafiken.

Elias Gröndal bokar en cykel i telefonen och går fram till ett skåp i det rymliga cykelgaraget där nyckeln väntar.

– Cykelpoolen tillför verkligen ett extra värde till boendet, säger han. Att utnyttja elcyklarna kostar inget extra och hittills har föreningen inte behövt införa någon tidsgräns för hur länge de får användas.

Thomas Östberg

Skriv en kommentar

Mer som detta