Miljonprogram med trivseln i topp

Bostadsrättsföreningen Selångerhus 4 i Sundsvall byggdes som en del i miljonprogrammet. Med drygt 50 år på nacken är de gröna miljöerna och det lugna livet uppskattat av de boende i området. – De som kommer hit blir alltid imponerade av att det är så välskött, säger Maud Forsberg som flyttade in när husen var nybyggda.

Bild från boulebanan i Brf Selångershus 4 i Sundsvall
Bouleplanen mitt i området är en mötesplats för många av de boende. Här spelar Sonny Forsberg, Lars Kåhrström, Gunno Carlberg och Maud Forsberg ett parti medan Cathrine Kåhrström löser korsord. Foto: Katarina Lövgren

Maud Forsberg har bott i Brf Selångerhus 4 ända sedan det byggdes. 1966 betalade hon 6 500 kronor i insats och flyttade till tvårummaren på Vikingavägen i stadsdelen Granlo i Sundsvall.

– Då var det bara en åker här och jag visste inte ens vad Granlo var. Jag var en 21-årig telefonist och hade lyckats lönespara 250 kronor i månaden för att få råd. Strax därefter flyttade min fästman Sonny in hos mig och vi gifte oss, berättar Maud Forsberg.

Åren har gått och paret har bott kvar i lägenheten och sett området och bostadsrättsföreningen växa.

– Det har verkligen förändrats och utvecklats, men vi har ingenting att klaga på. Här är välskött, rent och snyggt och framför allt är det ett lugnt område. Vi hittar på mycket trevligt här, säger den nu 76-åriga Maud Forsberg, som tillsammans med sin man är engagerad i körsång, boule, äventyrsgolf och en liten loppis i området.

När området grundades var det Riksbyggen som stod för byggnationen och som under flera decennier förvaltade fastigheterna. I mitten av 90-talet valde de boende att bli en fristående förening och ta över förvaltningen själva. Sedan snart fyra år tillbaka är Christer Lockne ordförande i bostadsrättsföreningen, och det går inte att missta sig på den stolthet han känner över området.

– Vi har drygt 1 500 boende i föreningen och jag törs säga att trivseln är på topp här. För oss är det viktigt att vara en fristående förening som kan bestämma själva över ekonomi, vilka tjänster vi ska köpa och vad vi kan uträtta själva med våra tre anställda, säger Christer Lockne.

Tidigare ägde föreningen ett centrumhus med en livsmedelsbutik som Konsum hyrde. När butiken lade ner kunde fastigheten säljas till ett privat fastighetsbolag. Christer Lockne lyfter fram affären som ett exempel på styrkan med att vara fristående.

För oss är det viktigt att vara en fristående förening som kan bestämma själva över ekonomi.

– Demokrati är viktigt i en förening och jag är glad att kunna säga att den faktiskt också blivit starkare under pandemin. Vi har inte kunnat genomföra en fysisk föreningsstämma de två senaste åren utan fick ha poströstning. Men vi har aldrig haft så stort deltagande, säger han.

Christer Lockne promenerar genom området och berättar att föreningen har flera gemensamma lokaler. Han stannar till vid en vävstuga där en grupp äldre damer är i full gång och handarbetar. De är alla eniga om att det är ett bra område att bo i. Men när nu ordföranden kommer på besök passar Anita Johansson på att framföra en åsikt som hon haft länge. Hon vill att balkongerna i de hus hon bor i ska byggas ut och bli större.

– Det är en het potatis för mig och jag kan bli lite upprörd av att saken inte går att lösa, säger hon.

Christer Lockne förklarar att föreningen skickat ut enkäter till de boende som fått rösta om en satsning på balkonger, något som också skulle göra boendet dyrare. Men förslaget har inte fått majoritet.

Selångerhus 4 består av 716 bostäder, fördelade på tre olika hustyper. Två av hustyperna är trevåningshus och det tredje höghus. Under årens lopp har fasader renoverats, balkonger glasats in, relining utförts på stammar och värmesystem bytts ut mot ett toppmodernt och centralstyrt system.

– Ett av våra bekymmer har att göra med byggteknik som användes i miljonprogrammet, man använde betong, lättbetong och puts i samma byggnation. De tre materialen går inte bra ihop utan det blir rörelser som leder till sprickor. På några av husen har vi kunnat åtgärda det här med att klä fasaderna med ett keramiskt material som inte kräver något underhåll, säger Christer Lockne.

Han kan dock visa bilder på hur en del av husen ser ut under vintertid då problemen kvarstår på hus som inte klätts om, en utmaning som Selångerhus 4 har på sin att-göra-lista.

Många som bor i området har bott där i sin ungdom, sedan bott i radhus eller villa och som medelålders eller äldre flyttat tillbaka. Bland föreningens 1 500 invånare ligger snittåldern på strax under 60 år. Den årliga omsättningen på lägenheter är cirka tio procent och som på många andra ställen har värdeökningen varit stark.

– Det är ju inte klokt, skulle vi sälja lägenheten i dag kanske vi får en miljon, säger Maud Forsberg.

Faktaruta

Läs vad forskaren säger om den gängse bilden av miljonprogrammet

Av: Anders Lövgren

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet