Miljöarbete med fin bieffekt

Michael Møller-Kristensen, ordförande och biansvarig tillsammans med Annette Wiström och Henrik Frederiksen i Brf Pyramiden. Foto: Martin Sörbo
28 jun 2022 | Med framtida generationer i åtanke skaffade Brf Pyramiden i Malmö en liten bigård. Men de tre kuporna har också lett till bättre sammanhållning och gjort föreningen mer populär.

Bostadsrättsföreningen Pyramiden i Malmö tänker grönt. De har solpaneler, blomsteräng för den biologiska mångfalden och odlingsland. Och så har de bikupor, tre stycken närmare bestämt.

– Det går att ha bin i vilken trädgård som helst, eller på ett tak och det är hittills ingen granne som blivit störd av dem. Bin går på blommor och inte människor, säger Michael Møller-Kristensen, ordförande i Brf Pyramiden och biansvarig tillsammans med Annette Wiström och Henrik Frederiksen.

Trots att han är ny på området bin tycker han att de är mycket lättskötta. Det är bara när det är dags att skörda som det blir mycket jobb, men då går det bra att låta bina ha kvar sin honung.

– Hittills har vi gjort så. Vi har dem mest för att vi måste tänka på framtida generationer. Vad händer om bina försvinner? säger han.

Men kuporna har även gett föreningen en oväntad bieffekt.

– Vår trädgård värdesätts mycket av både spekulanter och nyinflyttade. Dessutom fungerar det som en samlingspunkt där man umgås och pratar lite grann med varandra, säger Michael Møller-Kristensen.

Själv tycker han att det är kul att arbeta med bina och se vad de håller på med. Och han har några råd på vägen till andra intresserade föreningar.

– Gå på en kurs och skaffa kunskap om vad som behövs först. Var också ett par stycken som hjälps åt, man ska inte göra det ensam. Sedan är det bara att hitta något bra och lämpligt ställe att placera dem.

Frida Henke

VISSTE DU ATT ...

  • För att få ihop nektar till ett halvt kilo honung måste bina besöka 3–4 miljoner blommor.
  • Normalproduktionen för ett bisamhälle i stadsmiljö ligger på runt 20 kilo per år.

Källa: biodlarna.se, stadskupan.se

Skriv en kommentar

Mer som detta