Maxa nyttan av din balkong

04 jan 2022 | Stäng inte igen balkongen bara för att det blivit kallt ute. Här tipsar inredaren Marie Olsson Nylander om hur du kan ha glädje av uteplatsen hela vintern.

Gör du som de flesta och städar bort utemöblerna, tar in växterna, stänger balkongdörren och öppnar den inte igen förrän vårsolen tittar fram? Kanske är det läge att tänka om i år, för även under vintertid finns det mycket du kan använda balkongen till.

– Den kan vara ett extra kylrum, perfekt för förvaring av till exempel drycker på vintern. Du kan köpa hem extra mycket av allt och ha det där, gärna i en stor, snygg trälåda så ser det härligt och fint ut inifrån, säger Marie Olsson Nylander, inredare och stylist, aktuell i SVT:s ”Husdrömmar Sicilien”.

– Eller förvara stora, vackra rotfrukter som tar lite för mycket plats i kylskåpet. Det är dyrt med el nu, så att kunna kyla saker utanför lägenheten är smart. Och för dem som har det riktigt kallt därute, är uteplatsen en fin extra frys, säger hon.

Själv har Marie Olsson Nylander en 1,5 meter hög fransk kruka med en ljusslinga virad runt på balkongen.

– Det är kul när saker är vackra, som stora krukor. Du kan själv plocka fina kvistar i skogen och sätta i, kanske också hänga i lite fågelmat i grenarna så får du sällskap av småfåglar. Har du kakelugn är också ved vackert och praktiskt att förvara därute.

Petra Olander

 

FÖRVARA

  • Använd balkongen som extra sval/kyl/frys för drycker och mat.
  • Vinterförvara växter. Vira in dem i bubbelplast, ställ dem på en lastpall (halv för balkong) och lägg säckväv ovanpå så blir det fint – och gärna små ljusdioder för julstämningen.
  • Förvara padelskorna, tennisdojorna och basketkängorna därute så luktar det bättre i hallen.
  • Cyklar, skridskor och skidor får också gärna bo därute.

MÖBLERA

  • Satsa på ett stort, fint lärkträd som är vackert hela vintern. Eller formklippta bonsaiträd som är vintertåliga, gärna med ljusslinga i.
  • Ställ ut en stol och en härlig fårpäls så du kan sitta där soliga stunder med en kopp kaffe.

PLANTERA

  • Vinterså i plastlådor (med lock) för tidig skörd, till exempel spenat, sallad, dill och ruccola.
  • Så köldtåliga grönsaker och servera till nyårssupén. Till exempel vintersallat gror långsamt under hösten och skörden sträcker sig över vintern.

 

Skriv en kommentar

Mer som detta