Kontorsplatser – ett trendigt sätt att öka föreningens värde

Frida Nordholm, ordförande i Brf Söderbysjön. Foto: Magnus Glans
18 jun 2021 | Hemarbetestrenden är sannolikt här för att stanna och efterfrågan på kontorsplatser nära bostaden väntas öka. Brf Söderbysjön var tidigt på banan och hyr ut kontorsplatser på dagsbasis. – Du ska kunna tjäna något på att bo i en bostadsrättsförening, säger ordföranden Frida Nordholm.

Aldrig har så många arbetat från hemmet som nu. Men för många, inte minst de med små lägenheter eller hemmavarande barn, erbjuder bostaden ingen bra arbetsmiljö.

Bostadsrättsföreningar som väljer att ställa om lokaler till kontorsutrymmen har därför chansen till såväl nya medlemsförmåner som intäktsmöjligheter. Kontorsplatser kan öka värdet på en förening. Det säger Jesper Kristensen på Sveriges Bostadsrättscentrum till Dagens Industri.

Sedan december erbjuder Brf Söderbysjön i södra Stockholm fyra kontorsplatser för sina medlemmar. Bokningen sker digitalt och medlemmen swishar betalningen vid bokningstillfället.  Dagshyran är blygsamma 40 kronor.

– Vi vill att alla som har behov ska ha råd att hyra en plats. Det ska inte kännas för mycket i plånboken. Samtidigt har vi haft kostnader för omställning av bokningssystemet, inredning och städning, säger Frida Nordholm, ordförande.

Styrelsen informerar om platserna i nyhetsbrev, på Instagram och genom lappar i trapphusen.

– Vi har många små lägenheter i föreningen och vi ville att alla skulle kunna ha en plats att jobba från.  Lokalen, som ofta stod tom, hade redan bord, toalett, pentry och uppkoppling. Vi köpte in lite inredning och leasade kontorsstolar.

Frida Nordholm berättar att föreningen haft flera tomma lokaler som de fått rådet att bygga om till lägenheter, något styrelsen avböjt.

– Vi ser en nytta med gemensamma ytor. De är viktiga, och att inreda en lokal till kontor är ett bra exempel på användningsområde. Att hyra ut externt har vi aldrig diskuterat.

Lokalen ska snart helrenoveras. Då ska också avskärmningar mellan platserna sättas upp. Om efterfrågan finns kan lokalen på sikt härbärgera upp emot 10 hyresgäster per dag.

Lars Öhman

 

Skriv en kommentar

Mer som detta