Hon sätter föreningen i rörelse

Bild Martina Lindberg. Foto: Magnus Glans
02 mar 2021 | Året runt, i ur och skur, tränar medlemmarna i bostadsrättsföreningen Eden på Kungsholmen i Stockholm tillsammans på innergården. Tränaren Martina Lindberg kör hårt med sina grannar. – Att röra sig är som att ta ett lyckopiller, säger hon.

Sedan sex år tillbaka leder Martina Lindberg Brf Edens gympapass på tisdagskvällarna. Då tränar medlemmarna under innergårdens tak, 45 minuter inklusive stretching. När pandemin briserade i mars förra året utökade hon schemat med ytterligare ett pass i veckan.

– Gymmen stängde. Många började jobba hemifrån och röra sig mindre och jag fokuserade därför på rörlighetsträning.

Under sommaren petade hon in ytterligare ett moment. Alla som vill svalkar sig med ett dopp i Mälaren efteråt. Den annalkande kylan sätter inte stopp för det.

– Vi kör tills isen lägger sig, säger hon.

Att just Martina Lindberg tog det här initiativet föll sig naturligt. Till vardags ansvarar hon för gruppträning av det mer krävande slaget, så kallade bootcamps.

– Det började med att jag drog ihop ett gäng föräldrar jag umgicks med här och som hade barn i samma ålder som mina.

I dag är 22 personer med i Facebookgruppen där Martina Lindberg lägger ut inbjudningar till passen.

– Det är en ganska tuff träning för hela kroppen. Men alla övningar kan man göra i vilken takt som helst och jag anpassar momenten för den som är småskadad.

En bättre fysik i all ära, minst lika viktig är gemenskapen och grannsämjan alla deltagare får på köpet. Hon berättar om hur en nära vänskap vuxit fram.

– Vi firar till och med nyår och födelsedagar ihop, säger hon.

Martina Lindberg avrundar med att rekommendera andra föreningar att ta efter.

– Jag hoppas fler vill göra det. Ni behöver inte ha en PT som jag. Samla ihop ett gäng och kör efter en  app, tipsar hon.

Lars Öhman

Skriv en kommentar

Mer som detta