Det hundraåriga husets tid är nu

Bild Per Johansson i Brf Tre Länkar där Vår tid i nu spelades in
16 dec 2020 | Under julen återkommer folkkära SVT-serien ”Vår tid är nu” med fyra nya specialavsnitt. Återigen får vi träffa Nina och Calle som vi lärde känna på Djurgårdskällaren i Stockholm. Inspelningen ägde dock rum i Göteborg, utanför det pampiga huset som inhyser bostadsrättsföreningen Tre länkar på Haga kyrkogata.

Huset som byggdes 1903 kallas i folkmun för Engelska huset eftersom det liknar ett klassiskt engelskt radhus och det ligger i hjärtat av Vasastaden i Göteborg. Eftersom huset har bevarats som det byggdes både exteriört och interiört, har det varit inspelningsplats för flera andra tv-serier, som Selma” om Selma Lagerlöf.

– Efter att de sänt ”Vår tid är nu” kommer det ofta människor och fotograferar huset. I serien används smidesgrinden och den gröna dörren som ingång till restaurangen Djurgårdskällaren och nattklubben Ninas, berättar Per Johansson, medlem i styrelsen för bostadsrättsföreningen Tre Länkar som äger huset.

Just nu är det färre som intresserar sig för huset, men lite då och då dyker det upp människor som sett tv-serien och vill veta mer om huset. Kanske blir det fler nyfikna när serien kommer tillbaka i december i form av en kortare julspecial.

Huset är speciellt och påkostat och det ritades av arkitekten Hjalmar Cornilsen. Det ligger i en sluttning med en park bakom och har både tinnar och torn, smidda grindar och detaljer i tegel som lyfter fram tidens jugendambitioner. Ursprungligen byggdes huset för att medlemmar i ordensföreningen Odd Fellow skulle få tillfälle att köpa lägenhet där. Det var dock inte så många som nappade på erbjudandet, men trots det lever kopplingen kvar i bostadsrättsföreningens namn Tre länkar, som är logens symbol.

Bild från tv-serien Vår tid är nu

Skyddsrummet som ligger i anslutning till huset fungerade som omklädningsrum för statisterna där de kunde byta om och äta lunch, men de skådespelare som krävde både smink, ombyte och kanske någonstans att öva sina repliker fick använda Per Johanssons lägenhet.

– Vi hade både Hedda Stiernstedt och Suzanne Reuter hemma hos oss. Oftast spelade de in på kvällar och nätter för att det skulle vara färre människor ute och röra på sig. Framåt midnatt brukade de vara klara, säger han.

Mestadels har det varit exteriöra scener som spelats in, men också Per Johanssons lägenhet användes i senaste säsongen, då som Ninas bostad. För omaket har bostadsrättsföreningen fått en slant och den har delvis gått till underhåll och renovering. Huset är inte k-märkt och det har renoverats varsamt i flera omgångar.

– För sju år sedan renoverades fasaden, det tog rätt lång tid att både putsa och måla om. Taket är också bytt och fönstren håller på att renoveras, säger han.

Det har varit väldigt roligt att följa inspelningsarbetet. Jag har balkong mot baksidan och har suttit där och tittat.

I serien går restauranggästerna in först genom de smidda grindarna och sedan de gröna dörrarna för att komma in i restaurangdelen, men när vi går samma väg hamnar vi i själva verket i en vacker trappuppgång med smidesräcke och väggar målade i grönt.

– Vi har restaurerat väggarna här. De tog fram den gröna tapeten så långt det gick och gjorde sedan schabloner av den så att de kunde återskapa mönstret, berättar Per Johansson.

Precis utanför huset går spårvagnarna förbi och det gjorde de redan på 1940-talet, men då hade Sverige vänstertrafik och det ställde förstås till det för inspelningsteamet. Det krävdes lång framförhållning och mängder av tillstånd från Göteborgs stad samt stopp- och parkeringsförbud under inspelningstiden. Själva spårvagnshållplatsen byggdes om till kiosk. I butikslokalerna i husets markplan byttes alla skyltar ut och en av dem blev en tv- och radioaffär, där apparater av rätt årgång ställdes in i fönstren. Det krävdes en hel del statister i form av restauranggäster och folk som gick förbi på gatan och en av medlemmarna i bostadsrättsföreningen fick vara med i det arbetet, men utan repliker.

Att se sitt hus på tv är förstås roligt och under hela inspelningen har Per Johansson dessutom suttit på första parkett.

– Det har varit väldigt roligt att kunna följa inspelningsarbetet. Jag bor på första våningen och har balkongen direkt ut mot baksidan där scenerna med ingången till Djurgårdskällaren utspelar sig, så vi kunde sitta där och titta.

Jessika Devert

Skriv en kommentar