”Ventilation är ett område för proffsen”

17 feb 2021 | Många bygger bort eller ändrar ventilationen när de renoverar lägenheten. Men systemen är komplexa och borde helst inte få röras av boende alls, menar ventilationskontrollanten Claes Broxvall.

Jag rekommenderar att överlåta allt på området till proffsen, säger han.

Men kan jag åtminstone rengöra mina ventiler?

– Använd i så fall dammsugaren och den medföljande borsten. Du kan rengöra med diskmedel också men bara om konan i ventilens mitt sitter fast. Gör den inte det och du kommer åt konan leder det till mindre eller större drag.

Vad som är föreningens respektive medlemmens ansvar i ventilationsfrågor varierar mellan bostadsrättsföreningarna och regleras i stadgarna. I de fall bostadsrättshavaren i någon mån är ansvarig rekommenderar Bostadsrätterna att medlemmen ändå samråder med föreningen inför en ändring.

Claes Broxvall förespråkar att bostadsrättshavare ”inte bör röra ventilationen alls”.

– Systemet är för komplext. Ofta när jag kommer och besiktar en lägenhet saknas frånluftsventilen i köket. På frågan om var den är får jag svaret att ”den tog vi bort när vi satte in vårt nya kök”.

Ifall en medlem ändrat i den del av ventilationen som tillhör föreningen kan styrelsen kräva att denne återställer det som förändrats.

Bostadsrätternas styrelserådgivare David Sjöqvist håller med om att dagens ventilationssystem ofta är avancerade och menar att det är bra om föreningen därför lämnar tydlig information om vad medlemmen får och kan göra på egen hand.

– Jag tipsar ofta styrelser om att tillsammans med en ventilationskonsult ta fram pedagogisk information till medlemmar som vill renovera. Många av de fel som uppdagas vid ventilationskontroller handlar om okunskap och hade kunnat undvikas. Ett vanligt exempel är att välja ventil baserat på estetik snarare än på vad som faktiskt fungerar med husets ventilationssystem, säger han.

Om du som medlem misstänker att något är fel med ventilationen rekommenderas att du i första hand vänder dig till styrelsen. Med ett färskt exempel illustrerar Claes Broxvall hur komplicerat det är att bygga ventilationssystem. Han menar att många i branschen saknar kompetens.

– Under mina 42 år i yrket är det få fastigheter jag har släppt igenom utan anmärkning. För inte länge sedan kontrollerade jag ett kansli som fick all förbrukad luft och lukt från ett intilliggande gym. Den gick förbi skrivborden och ut via frånluften, vilket är totalt förbjudet.

Lars Öhman

 

CLAES BÄSTA TIPS

  • Håll fönstrens friskluftsventiler öppna oavsett om du har mekanisk frånluft eller självdragssystem. Friskluftsventilerna släpper in luft och frånluftsventilerna drar ut den för att skapa en omsättning. Om de stängs blir luften stillastående och du får varmt vid radiatorn men kallt i lägenheten.
  • Öppna ett fönster på glänt så långt ifrån köket som möjligt när du lagar mat  även om det är kallt ute. Då slipper du spridning av matos. Öppna aldrig köksfönstret vid matlagning!
  • Anlita företag som kan ventilation vid planer på ombyggnation. De bedömer vad som kan och får göras. Det förekommer att folk flyttar köket till vardagsrummet och bygger om köket till sovrum. Förutom ventilationsproblem riskerar du då att störa grannarna.

 

Skriv en kommentar

Mer som detta