Vem ansvarar för att få bort ohyran?

Bild kackerlacka
29 sep 2017 | Har du koll på dina skyldigheter och rättigheter när det kommer till ohyra och skadedjur i ditt hem?

Problem med skadedjur och ohyra blir allt vanligare. Störst problem är det  i storstäderna där människor bor trängre och åker utomlands i större utsträckning.

– Råttor är den vanligaste saneringsorsaken följt av getingar. Men saneringar av vägglöss har också ökat markant de senaste åren, berättar Åke Arén, försäkringsmäklare på Allians.

Skadedjur kan innebära skada på egendom eller en hälsorisk för människor, men i lagstiftningen finns ingen exakt definition av vilka djur som räknas som skadedjur eller ohyra. Enligt miljöbalken ska fastighetsägaren – det vill säga bostadsrättsföreningen eller hyresvärden – ansvara för att bostaden är fri från skadedjur eller ohyra.

– Skadedjur sprider sig ofta snabbt. De boende har en skyldighet att anmäla och sanering av skadedjur ligger juridiskt på föreningen, säger Åke Arén.

Om man inte anmäler kan skadedjuren sprida sig, vilket gör att även om de försvinner från en lägenhet så kan de komma tillbaka.

– Det är viktigt att anmäla direkt vid upptäckt. Jag kan förstå att det kan kännas pinsamt, men djuren behöver verkligen inte komma från den som anmäler. Om man inte anmäler så kan man anses vållande till skadan. Detta är dock svårt att bevisa, berättar Åke Arén.

Det är föreningen som ska stå för utrotandet av ohyran. Att själv försöka sanera är inte något som Åke Arén rekommenderar.

– Fullserviceavtal mot skadedjur ingår inte i hemförsäkringen. Att beställa sanering på eget bevåg blir därför väldigt kostsamt. Medlemmarna i en bostadsrättsförening är dessutom de som äger fastigheten gemensamt, och därför ligger det förstås i styrelsens intresse att få vetskap om skadedjur, berättar han.

Amanda Hjelm

 

TRE OBJUDNA GÄSTER I HEMMET

Pälsänger

Samtliga pälsängerarter är duktiga flygare och sprids därför lätt inomhus. I naturen har de en viktig funktion för att hålla rent och bryta ned päls, dun och fjädrar från döda djur. I hemmet kan de förstöra textil av exempelvis ylle samt päls och skinn. Du kan stoppa dem med röd ceder eller genom att lägga angripna plagg i frysen.

Mjölbagge

Mjölbaggar kan komma in i hemmet via livsmedel och angriper torra mjöl- och grynprodukter, som efter angreppet får en gråaktig färg och har en tendens att mögla. Mjölbaggarna lever hela sin livscykel inomhus i uppvärmda lokaler. Släng angripen mat och städa noga. Förvara mjöl, spagetti och gryner i tättslutande kärl eller burkar.

Bananfluga

Bananflugan – som också kallas fruktfluga – frodas i värme och älskar övermogen, skadad frukt och sopor. Bananflugan förökar sig snabbt så se till att bära ut soporna ofta. Ett knep för att bli av med dem är att blanda några droppar diskmedel i ett glas med 1 dl vatten, 1 dl vinäger och två matskedar honung. Flugorna drunknar i blandningen.

Källa: Anticimex, Nomor

Läs även om urtidsdjuret Silverfisken.

SKYDDA DINA SAKER

• Om du har dyrbara mattor eller pälsverk och bor i ett äldre hus ska du vara uppmärksam på pälsängrar och klädesmal. Dessa kan göra skador som är svåra att reparera. Kolla dina ägodelar ofta efter kala fläckar eller hål.

• Ylleunderställ som inte tvättas ordentligt och läggs upp på vinden blir en buffé för malar. Dessa ger sig gärna på din vinterjacka som du lägger bort efter vintern. Förvara på ett bra sätt. Lägg inte dina saker på hög, tvätta allt ordentligt och vakuumpacka gärna i plastpåsar.

• Var noga med att sätta på lock på burkar och behållare i skafferiet annars erbjuder du mat till flera objudna gäster.

 

Kommentarer

Hej
Vår Brf jobbar aktivt för att hålla råttorna borta. Men om det finns håligheter i en väg bakom ett skåp och sprickor på golv i en bostadsrätt på första våningen och en råtta går in i lägenheten. Vem ansvarar för att täta håligheterna i lägenheten?
MVH
Laura 0702744430

Skriv en kommentar

Mer som detta