Välkommen till smarta hemmet

Bild på Joakim och Edit Norderfeldt med familj
10 okt 2017 | Runt om i Sverige byggs hus med fokus på hållbarhet och smarta lösningar. Med hjälp av en läsplatta kan Joakim Norderfeldt och hans familj i realtid följa hur mycket energi de gör av med. – Det är jättebra. Nu ser vi hur mycket el vi kan spara genom att exempelvis stänga av en lampa då och då. Det är bra både för ekonomin och miljön, säger han.

I oktober i fjol flyttade Joakim Norderfeldt tillsammans med hustrun Edit Norderfeldt och sönerna Pelle och Nisse in i en så kallad klimatsmart lägenhet i kvarteret Stora Sjöfallet i den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm.

Lägenheterna är utrustade med teknik som gör att det är enkelt för de boende att få överblick över och styra hur mycket energi de använder, till exempel smarta eluttag som kan stänga av maskiner i standby-läge eller släcka lampor när de inte används. Med hjälp av smarta termostater går det att enkelt sänka temperaturen när familjen inte är hemma och höja den när den är på väg hem igen.

Tvättmaskiner, torktumlare och laddstolpar för elbilar kan ställas in så att de går igång när elen är som billigast eller när den är som renast. Dokument Framtidens boende

– Vi styr tekniken med hjälp av en läsplatta eller en app i mobiltelefonen, berättar Joakim  Norderfeldt.

Hur går det?

– Jag tycker att det funkar bra, framför allt att man kan välja hur mycket man vill använda systemet.

Tvättar ni nu bara när elen är som billigast?

– Nja, vi styr inte tvättandet efter priset ännu. Däremot har vi fått bra koll på hur mycket energi olika saker drar. När jag till exempel släcker en lampa, ser jag direkt hur förbrukningen går ner.

Samtidigt som de flyttade in i sin lägenhet blev familjen Norderfeldt, tillsammans med 149 andra familjer i området, en del av forskningsprogrammet ”Smart Energy City” som bland annat vill undersöka om det med hjälp av information går att flytta elanvändningen till tider med låg belastning i elnätet och när det är en hög andel energi från förnybara energikällor.

– Jag tycker att detta är superspännande, men jag skulle vilja ha ännu mer detaljerad information och till exempel kunna se exakt vilken strömbrytare som just nu drar ström och hur mycket, säger Joakim Norderfeldt.

– Jag skulle också vilja ha en topplista i trapphuset över vilka lägenheter som gör av med minst energi.

Det tror jag skulle sporra oss att bli ännu effektivare. Men det går kanske inte av integritetsskäl.

Mats Nissling är projektchef på byggbolaget Bonava som byggt några av husen i Norra Djurgårdsstaden som ingår i forskningsprojektet:

– Det ska bli mycket intressant att se hur möjligheterna till bland annat realtidsavläsning påverkar energianvändningen. Jag tror också att systemet kommer att utvecklas med fler funktioner. I dag kan man bland annat sitta i soffan och styra belysningen och temperaturen i lägenhetens olika rum med hjälp av sin läsplatta. I framtiden kommer man säkert kunna göra ännu mer.

Mikael Bergling

SÅ FUNKAR AKTIVA HUSET

• Från en läsplatta kan de boende i ett så kallat aktivt hus – som är en del av smarta elnät – se hur mycket el de använder, elkostnaden och framöver hur mycket koldioxid elen genererar.

• Med läsplattan kan de boende styra sin elanvändning och i realtid följa hur mycket el som solpanelerna på taket producerar.

• Köken är utrustade med en matavfallskvarn som mal ner organiskt köksavfall som sedan blir biogas.

• Värmen i vattnet som spolas ner från lägenheterna tas om hand för att förvärma kallvattnet som ska bli tappvarmvatten. Det sparar energi.

• På en del av taken finns mikromiljöer med växtlighet.

NORRA DJURGÅRDSSTADEN

• Norra Djurgårdsstaden är Europas största stadsutvecklingsprojekt med 12 000 nya bostäder och 35 000 arbetsplatser.

• Bakom forskningsprogrammet Smart Energy City står KTH, Energimyndigheten, ABB, Electrolux, Ellevio, Ericsson, Fortum och byggbolagen Bonava, Heba och Erik Wallin.

Skriv en kommentar

Mer som detta