Urtidsdjur i hemmet

Bild på Silverfisk
28 sep 2017 | Du kan träffa på dem när du tänder lampan i badrummet. De objudna gästerna. Kanske löper det en kall kår längs ryggraden när du ser något litet pila iväg över golvet. Men var inte orolig, silverfiskar är helt ofarliga såvida du inte är gjord av papper. Och de har en fascinerande historia.

För 500 miljoner år sedan krälade sig, de troligtvis ganska silverfisklika, sexfotingarna från vattnet upp på land. I dag finns dessa små urdjur i vart och vartannat badrum.

– Man kan anta att de första insekterna var ganska lika dagens silverfiskar. Den äldsta insektsfossilen man känner till är 412 miljoner år gammal och man tror att den kommer från en insekt med vingar. Gruppen silverfiskar har funnits i ungefär 420 miljoner år. Den äldsta fossil som ser ut som dagens silverfiskar är drygt 100 miljoner år gammal, säger Didrik Vanhoenacker, biolog på Naturhistoriska riksmuseet.

Det betyder att ättlingar till dagens silverfiskar var samtida med både jättelika dinosaurier och flygödlor under kritaperioden.

Silverfisken kan uppfattas som obehaglig men är inget djur att frukta. Den sprider inga smittor, sticks inte och bits inte. Dess kost består av stärkelserik föda, som papper, hår, naglar, hudflagor och damm. Du behöver bara oroa dig för silverfiskar om du har äldre och dyra böcker eller tidningar som du är rädd om.

Tar du bort deras mat kommer du bli av med dem. Det gör du genom att städa ofta och hålla rent längs med lister och i skrymslen. Dock kan de leva länge utan mat och bo nästan överallt i ditt hus. Faktum är att de kan bli upp till åtta år gamla.

Silverfiskens väg från vattnet in i våra badrum har tagit nästan en halv miljard år.

– Silverfiskarnas förfäder har säkert levt i markskiktet, bland lövförna och i jorden samt bland stenar och skrymslen på stränder. Men med hjälp av människan har den spridit sig över hela världen, berättar han.

När och hur det gick till när silverfisken flyttade in med oss människor vet vi inte.

– Det har dock knappast skett före yngre stenåldern för cirka 10 000 år sedan. Kanske dröjde det ända till vi började bygga mer omfattande städer och badrum för några tusen år sedan, säger Didrik Vanhoenacker.

Amanda Hjelm

Läs om andra objudna gäster i hemmet och vem som ansvarar för att få bort dem.

HÄR TRIVS SILVERFISKEN

Ofta finns två olika silverfiskarter i hemmet. Den ena sortens silverfisk kallas för vanlig silverfisk och trivs i fuktiga utrymmet som badrum och källare. Den andra sorten, den långsprötade silverfisken, tycker om torrare utrymmen och den hittar du därför oftast i sovrum och vardagsrum.

Skriv en kommentar

Mer som detta