Uppskovsräntan slopades vid årsskiftet

07 jan 2021 | Från den 1 januari i år slipper den som skjuter upp sin reavinstskatt att betala ränta på vinstbelopp upp till 3 miljoner kronor. Något som Bostadsrätterna bedömer kommer att leda till en något ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

Den som gjort en vinst på sin bostadsförsäljning och köper en ny bostad kan välja att betala reavinstskatten direkt eller att skjuta upp skatteskulden. Den som väntar med skatteinbetalningen har tidigare behövt betala 0,5 procent i ränta på vinsten, det vill säga 5 000 kronor per miljon i vinst årligen.

Men sedan årsskiftet har uppskovsräntan tagits bort för vinster på maximalt 3 miljoner kronor, en förändring som Bostadsrätterna tror leder till något ökad rörlighet på bostadsmarknaden.

– För många har det varit nödvändigt att använda sig av uppskovsbeloppet till nästa bostad eftersom du behöver 15 procent i kontantinsats, säger Kenn y Fredman, samhällspolitisk chef på Bostadsrätterna. 

Det så kallade uppskovstaket återinförs samtidigt, vilket innebär att bostadsförsäljare tillåts skjuta på reavinstskatten på vinstbelopp upp till 3 miljoner kronor.

Lars Öhman

Skriv en kommentar

Mer som detta