Unga vuxna bor kvar hemma – gratis

24 nov 2017 | Hela 76 procent av de unga vuxna betalar ingenting för att bo kvar i föräldrahemmet. Det visar en undersökning från SBAB. – Läget är värre än vi trodde. Att lära sig ta ekonomiskt ansvar är en förutsättning för att senare klara den egna hushållsekonomin, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Det är tufft för dagens unga att ta sig ut på bostadsmarknaden. Brist på hyresrätter, dyra andrahandshyror, ändrade lånevillkor och höga bostadspriser har lett till att många unga vuxna bor kvar hemma långt upp i vuxen ålder.

År 2010 infördes krav på kontantinsats vid köp av bostad, vilket försenade flytten hemifrån. Sedan kom amorteringskraven, och nu finns förslag på ännu hårdare amorteringskrav.

– Det blir allt svårare för den unga generationen – men också för de föräldrar som hyser de här ungdomarna hemma och blir försenade i sin egen flyttprocess. Följden blir att hela bostadsmarknaden stannar upp. Problemet är i allra högsta grad ett samhällsproblem, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

En undersökning från Hyresgästföreningen visar att 24 procent av alla unga vuxna mellan 20 och 27 år bor kvar hemma. Och undersökningen från SBAB visar alltså att åtta av tio unga i åldern 18–26 år bor kvar hemma gratis.

– Det här är nedslående siffror. Första steget mot att bli vuxen är att flytta hemifrån och som förälder har man ansvar för att skola barnen ekonomiskt, säger Claudia Wörmann.

– Så fort barnet har någon liten inkomst så ska de betala hemma. Följ Konsumentverkets riktlinjer eller kom överens om en rimlig summa per månad. Saknar barnet inkomst kan föräldrar i stället kräva att barnet betalar med arbetsinsatser i hemmet.

Sofia Zetterman

Skriv en kommentar

Mer som detta