Tak om maximalt 50 personer i hyrd lokal införs igen

21 dec 2021 | Regeringen och Folkhälsomyndigheten gick i dag ut med nya rekommendationer för att begränsa smittspridningen av covid-19. Från den 24 december kan ett maxantal om 50 personer vid privata sammankomster i hyrda lokaler börja gälla.

På tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya scenarier vad gäller smittspridningen av covid-19 som visar en ökande smittspridning under vintern 2022 med en topp i mitten av januari.

För att begränsa den införs restriktioner redan från den 23 december. Rekommendationerna innebär att alla bör undvika miljöer med trängsel och att alla som kan bör arbeta hemifrån. Restriktionerna berör även handelsplatser, mässor och kultur- och fritidsevenemang där krav på 10 kvadratmeter per person införs. Cuper och läger bör ställas in. Sittande servering på restauranger och 1 meters avstånd mellan sällskap införs igen. Fullständig information finns på Folkhälsomyndighetens webbplats.

Folkhälsomyndigheten hemställer även till regeringen att fatta beslut om följande krav:

  • Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster
  • Enbart sittande resenärer vid långväga kollektivtrafik samt
  • Krav på negativt covidtest som är max 48 timmar gammalt för utländska medborgare som reser in i Sverige. Gäller från 12 års ålder.

Den första punkten berör de föreningar som hyr ut lokaler för privata sammankomster. Men eftersom dessa åtgärder kräver förordningsändringar kan de börja gälla först den 24 december.

 

Skriv en kommentar

Mer som detta