Städskola för nybörjare

Städexperten Marléne Eriksson från TV4:s Rent Hus ger dig de bästa städtipsen.
14 dec 2016 | Att flytta hemifrån är skönt på många sätt. Frihet! Men hur håller man den nya lyan ren och fin? Städexperten Marléne Eriksson från TV4:s Rent Hus har tipsen.

Det är mycket att hålla koll på när man flyttar hemifrån till sin första egna bostad. Nej, det finns inte längre någon pappa eller mamma som kommer och städar. Du får faktiskt göra det själv!

Men det finns en regel som gör städningen (och livet) mycket enklare: Var sak på sin plats! Plocka undan prylarna direkt!

– Då kan man med effektivt arbete faktiskt få rent och fräscht i en liten lägenhet på en kvart. Bra om man får besök på kort varsel en höstkväll, säger städexperten Marléne Eriksson.

LÖSNINGEN:
· Snabb dammsugning
· Moppa golven om det behövs
· Gör rent på toan (viktigt!)
· Ordning i hallen
· Kök: torka av spis, skåpsdörrar, diskbänk och köksbord
· Sätt fram blommor och tänd ett ljus. Klart!

Om den städningen görs en gång i veckan kommer lägenheten kännas fräsch för det mesta.

– Däremellan kan man lägga lite extra energi på att hålla rent i badrum och kök. Det är bra för hygienen! Men blanda inte trasor och annat. Badrummets städutrustning får stanna i badrummet, säger Marléne Eriksson.

Thomas Östberg
 

MARLÉNES 3 STÄDTIPS

  1. Skaffa bra utrustning: en bra dammsugare, en svabb eller mopp med hink, trasor för vått och torrt, diskmedel, allrent och bakteriedödande för toaletten.
  2. Använd rena trasor. Tvätta trasorna i 60 grader. Häng alltid upp blöta trasor.
  3. Gör en rejäl städning två gånger om året: höst och vår. Då ingår väggar, hela badrummet, dörrar, kökslådor, köksfläkt, kylskåp, frys, bokhyllor, tavlor, garderober, fönsterputs med mera. Den som städar ut vintern och städar in våren kan leva länge på de korta veckostädningarna.

Skriv en kommentar

Mer som detta