Skräp eller ej?

07 okt 2011 | Vad kan föreningen göra med avflyttade medlemmars och hyresgästers kvarlämnade saker i till exempel vinds- eller källarförråd?

När vågar man slänga kvarglömda saker? Cykelrummet är överfullt och alla vill bli av med de övergivna cyklarna. Bostadsrättslagen tar inte upp denna fråga, därför tittar man ofta på vad som gäller för hyresrätter. Där gäller att den som lämnat cyklar eller andra saker måste hämta detta inom tre månader efter att värden meddelat att det ska bort. Annars tillfaller det hyresvärden. Kan man inte få tag på ”slarvern” tar det sex månader innan skräpet blir hyresvärdens.

Bostadsrättsföreningen kan välja att följa samma princip. Då börjar man med att upprätta en enkel förteckning över det som lämnats kvar. Risken är att en tidigare boende till exempel hävdar att skrotcykeln som föreningen kastat var en dyrbar cykel som hon hade för avsikt att hämta. Men den vanligaste metoden är säkert att märka upp de kvarglömda föremålen med lappar och uppmana ägarna att kännas vid sina prylar – och att därefter kasta dem efter tre månader. Det här är en åtgärd som nästan krävs vart eller vartannat år om man har stor omflyttning i föreningen. En annan variant är att ta övergivna föremål direkt ta dem som hittegods. Det är ofta den metod som upplevs som enklast. Då blir det upphittarens egendom efter tre månader. Men allt är inte hittegods! Hittegods är saker som har kommit ur ägarens/innehavarens besittning. Saken kan exempelvis vara borttappad eller stulen.
Den kan vara stor eller liten, det saknar betydelse. Bortkastade eller övergivna föremål är dock inte hittegods. Det gäller även föremål utan värde. Ett föremål som lämnas på ett visst ställe utan att ägaren har för avsikt att överge det betraktas inte heller som hittegods.

Kommentarer

Nja, det framgår inte riktigt varför bortkastade eller övergivna föremål inte är hittegods. Pantburkar i en papperskorg är ju förvisso mestadels bortkastade av de tidigare ägare som druckit ur dem. Men när de hamnat i papperskorgen så har de en ny ägare, nämligen ägaren till papperskorgen. En lustig kontrovers kan uppstå om äganderätten till pantburkar redan innan de är urdruckna, nämligen på primitiva pubar som säljer sina drycker i sina ursprungliga flaskor eller burkar. Även om det inte är avtalat mellan kunden och säljaren att burken eller flaskan inte övergår i gästens ägo, protesterar säljaren ofta emot att en kund tar med sig tomburken efter en urdrucken Coca Cola. Medan säljaren saknar argument för att hindra köparen att ta med sig en oöppnad Coca Cola ut till sin bil. Ibland blir tillämpningen av respekten för egendom lite improviserad.

Skriv en kommentar

Mer som detta