Så slår ett minskat ränteavdrag

Frej Petersson har nyligen köpt bostadsrätt. Han skulle drabbas hårt om ränteavdraget sänks, samtidigt som räntan går upp till en normal nivå.
17 jan 2017 | Frej Petersson köpte en etta på 35 kvadratmeter i Uppsala i våras. Om räntan går upp till normalnivåer och ränteavdraget samtidigt sänks från 30 till 20 procent kan hans räntekostnad höjas med 3 810 kronor per månad.

I slutet av maj, precis innan amorteringskravet höjdes, köpte Frej Petersson, 21 år, en etta på 35 kvadrat i Uppsala. Han jobbar som processoperatör på Fresenius Kabi. Han lånade drygt 1,4 miljoner kronor och har en ränta på 1,62 procent. Månadsavgiften till föreningen är ungefär 2 500 kronor och lånen kostar ungefär lika mycket varje månad.

Frej Peterssons räntekostnad i dag är 1 323 kr i månaden. Om ränteavdraget i dag skulle sänkas till 20 procent skulle räntekostnaden öka med 190 kronor (se faktaruta).

Men den dag räntan stiger till en normalnivå skulle det definitivt märkas i plånboken. Med en ränta på 5,5 procent (normalränta enligt Riksbanken) och ett ränteavdrag på 20 procent skulle räntekostnaden bli 5 133 kronor per månad.

– Om jag vetat att räntan skulle stiga kraftigt är det inte säkert att jag köpt någon lägenhet, trots att jag är lyckligt lottad med ett bra jobb och i övrigt låga omkostnader, säger Frej Petersson.

Hans plan nu är att betala lånen snabbt:

– Ja, jag jobbar hårt och lägger undan för extra amorteringar. Jag vill bli skuldfri så fort som möjligt.

Thomas Östberg

Läs också:
Därför skapades möjligheten till ränteavdrag
Låginkomsttagare skulle drabbas hårdast om ränteavdraget avskaffas

Skriv en kommentar

Mer som detta