Så sänker du boräntan

Bild på Fredrik Nordquist, Konsumenternas bank- och finansbyrå och Henrik Arbon
25 okt 2018 | Genom att jämföra bankernas villkor med varandra sänkte Henrik Arbon och hans sambo sina utgifter för bostadslånen med ett par tusen kronor per år och sina försäkringskostnader med det mångdubbla. – Det blev en ganska bra timlön, säger Henrik Arbon.

Tema | Boräntor

För tre år sedan köpte Hernik Arbon tillsammans med sin flickvän en tvårumslägenhet på 53 kvadratmeter vid Gullmarsplan i södra Stockholm.

– Innan vi lånade pengar kollade vi runt bland bankerna om vilka erbjudanden de hade när det gällde ränta och liknande. Av en ren slump var vi båda två sedan tidigare kunder i Swedbank och till slut valde vi den banken. Swedbank erbjöd oss en okej rabatt om vi även tecknade några försäkringar via dem, vilket vi gjorde.

Två tredjedelar av lånet bands på tre år, medan en tredjedel fick tremåndersränta, så kallad rörlig ränta. För några veckor sedan, i samband med att det var dags att förhandla om lånet, besökte Henrik Arbon tillsammans med Din Bostadsrätt Konsumenternas bank och finansbyrå för få tips om vad han och sambon bör tänka på.

– Det första är att vara förberedd och påläst. Lägg lite tid på att ta reda på vad olika banker och övriga institut kan erbjuda er. När vi köper en bil går vi i allmänhet till flera bilhandlare för att ta reda på vilka erbjudanden vi kan få.

På liknande sätt bör vi agera när det gäller våra lån och andra bankaffärer, säger byråns biträdande chef Fredrik Nordquist.

– Jag tycker också att ni kan ställa bankernas erbjudanden mot varandra genom att öppet berätta om olika erbjudanden som ni har fått. Sedan ett par år tillbaka är kreditgivarna dessutom tvungna att varje månad redovisa vilken ränta deras kunder har fått på sina bostadslån. Det är information som du enkelt hittar på vår hemsida. Får du inte minst genomsnittsräntan bör du fråga varför.

Det första är att vara förberedd och påläst. Lägg lite tid på att ta reda på vad olika banker och övriga institut kan erbjuda er.

Nyligen konstaterade Konkurrensverket i en rapport att var femte helt eller delvis har bytt bank under de senaste tre åren (2015-2017), vilket är en tydlig ökning jämfört med liknande undersökningar från början av 2000-talet. Då var andelen bankbytare 14-15 procent. Dessutom ökar andelen som har fler än en bank.

Fredrik Nordquist berättar att det som ny kund är lättast att få de bästa rabatterna.

– Bankerna ser ofta bolånen som en möjlighet att locka till sig nya kunder för att därefter sälja på dem ytterligare produkter, till exempel fondsparande och försäkringar. Just när det gäller försäkringar bör man vara extra uppmärksam. En del har man kanske redan via jobbet, andra kan vara ganska dyra. Det gäller att räkna ordentlig innan man bestämmer sig.

– Samtidigt kan en del personer tycka att det är ganska skönt, även om det kanske kostar en slant, att ha allt samlat hos en leverantör.

Henrik Arbon och hans sambo gjorde som Fredrik Nordquist sa och kontrollerade vad övriga banker och institut hade att erbjuda innan Henrik träffade Swedbank för att diskutera parets lån.

– Eftersom jag är medlem i Jusek erbjöds vi av ett par banker, utan förhandling, en rörlig ränta på 1,34 procent och en bunden (tre år) på 1,55 procent.

Vad sa Swedbank?

– Till att börja med ville de ge oss listräntan plus samma rabatt som vi hade tidigare. Det skulle innebära 1,64 procent på den bundna delen (tre år) och 1,56 på den rörliga. Efter att jag berättat om våra övriga förslag, erbjöd Swedbank oss en treårsårsränta på 1,54 procent och en rörlig på 1,34, vilket vi accepterade.

Hur mycket sparade ni på att förhandla med banken?

– Våra lån är på cirka 2,6 miljoner kronor. Vi fick ner våra räntekostnader med cirka 2 000 kronor per år. Men vi har samtidigt sett över de försäkringar som vi har via banken, varav en del är mycket dyra och dessutom onödiga. På det sparar vi ytterligare 5 000 kronor per år, säger Henrik Arbon.

Mikael Bergling

Läs mer om hur mycket bankerna tjänar på bolånen här.

 

9 TIPS FÖR ATT PRESSA BOLÅNERÄNTAN

1. Var påläst.

2. Statliga SBAB förhandlar inte om bolåneräntan. Därför kan du använda SBAB:s ränta som förhandlingsposition när du kontaktar andra banker och institut.

3. Var öppen med att du funderar på att byta bank. Det kan göra det lättare att få bättre villkor.

4. Konsumenternas bank- och finansbyrå publicerar varje månad bankernas genomsnittliga utlåningsränta i en överskådlig tabell på sin webbplats. https://www.konsumenternas.se Se under Låna, välj Bolån och sedan Jämför boräntor.

5. Jämför och ställ bankernas erbjudanden mot varandra. Glöm inte nischbankerna.

6. Ofta vill banken att du blir helkund för att du ska få full ränterabatt. Det kan vara lönsamt för dig att samla hela din bankaffär på ett ställe, men granska noga under vilka förutsättningar du går med på det.

7. Se till att du får skriftligt besked om din ränterabatt och hur länge den gäller.

8. Är du medlem i facket? Hör i så fall med ditt förbund om det finns en grupprabatt på bolåneräntor hos en viss bank.

9. Använd prispressare på nätet. Om du inte själv vill lägga tid på att förhandla din bolåneränta kan du ta hjälp. Flera jämförelsesajter erbjuder denna tjänst. Ett kostnadsfritt alternativ är Mittbolån, som endast tar ut en provision av banken vid tecknande av bolån. www.mittbolan.se

Källa: Konsumenternas bank- och finansbyrå och Bostadsrätterna

 

VÄLJA BUNDEN ELLER RÖRLIG RÄNTA?

Så kallad rörlig bolåneränta (ofta bunden i tre månader) är nästan alltid billigare än ränta bunden på längre tid. Räntan kan dock variera mycket. Har du rörlig ränta kan du när som helst välja att binda den. Rörlig ränta innebär stor frihet om du vill förändra ditt lån, göra en större amortering eller byta långivare.

Bunden ränta är nästan alltid dyrare än rörlig. Fördelen är att du i förväg vet precis hur stor räntekostnaden blir. Vad som är bäst beror på din ekonomi och hur du är som person.

Bind inte på längre tid än vad du har för avsikt att behålla din bostad. Det går att lösa ett lån i förtid genom att betala så kallad ränteskillnadsersättning, men det kan bli dyrt.

Källa: Konsumenternas bank- och finansbyrå

Skriv en kommentar

Mer som detta