Så kallt får det vara inomhus

01 feb 2017 | Är du bara frusen, eller har du för kallt hemma? Så här kan du själv kolla att det är rätt temperatur i din bostadsrätt.

– Köp en termometer och kolla om det är lika varmt överallt i lägenheten. Många mäter bara temperaturen på fönsterbrädan. Det ska man inte göra, säger Elisabeth Kalderén, styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

– Temperaturen ska mätas en meter från ytterväggen.

Enligt Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (FoHMS 2014:17) bör en bostadsrätt hålla mellan 20  och 23 grader. Det kan ses som en olägenhet för hälsan om det är kallare än så.

– Det här är lite knepigt eftersom vi upplever kyla väldigt olika. Tyvärr är det också så att inget hus kan garantera att alla lägenheter får samma inomhusklimat, men det är såklart något man strävar efter, säger Elisabeth Kalderén.

Luftat elementen?
Om du tycker att det är för kallt i din lägenhet ska du börja med att se över möbleringen. Se till att ingen soffa eller gardin hänger framför något element för då kan inte värmen cirkulera i lägenheten. Du kan även känna på alla elementen i lägenheten. Om något av dem känns kallare än de andra kan det behöva luftas. Sedan kan du kolla så att det inte drar vid fönstren på grund av dåliga lister eller liknande. Om du hittar något fel är det viktigt att du kontaktar någon ur styrelsen för din bostadsrättsförening för att se över vad som bör åtgärdas.

– En del föreningar har som tradition att medlemmarna själva luftar elementen. För andra är det självklart att en vaktmästare eller styrelseledamot gör det. Eftersom det varierar är det alltid bäst att fråga styrelsen eller grannen hur man brukar göra just i sin förening, säger Elisabeth Kalderén.

Det kan kännas frestande att täppa till ventilen för att stänga ute kylan, men detta är något som man absolut inte ska göra.

– Det är föreningens ansvarsområde och ventilationen i din lägenhet påverkar och påverkas av dina grannar i de flesta fall, säger Elisabeth Kalderén.

Läs Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

Amanda Hjelm

Kommentarer

Folkhälsomyndighetens rekommendation är 20 - 23 gr,för äldre och sjuka är rekommendationen 22 - 24 gr. Varför går ni ut med felaktig information? Även Socialstyrelsens rekommendation är som den jag har angivit.
A Lacy

Håller med fg. det är viktigt att gå ut med korrekt information. Våra boende är för det mesta väl medvetna om vad som gäller. Så lite skärpning.

Skriv en kommentar

Mer som detta