Så hänger du upp tv:n säkert

20 aug 2019 | Tålamod, tid och rätt utrustning är vägen till en säker, väggfäst tv som varken ramlar ner eller får väggen att lossna. Här är expertens bästa tips.

Fixartipset | Montera platt-tv

Det är inte svårt men det gäller att kunna mäta, slår Bosse Göransson fast. Han jobbar för Clas Ohlson och hänger upp tv-apparater åt kunder på löpande band.

– Du behöver mäta 2–3 gånger så att allt verkligen blir rätt, fortsätter han. De tre mätstegen är; tjockleken på väggen, höjdplacering och en vertikal mätning med vattenpass så att tv:n inte blir sned.

Dåliga infästningar och träskruv i gipsväggar är andra vanliga farthinder på lekmannens motorväg, menar Bosse.

– Men det största problemet är oftast att människor är tidsoptimister. Det tar inte fem minuter att hänga fast en tv på väggen. För oss proffs kan det ta en timme.

Men än viktigare är att avsätta tid för själva planeringen, anser han:

– Fundera på exakt var du ska ha tv:n. Känn in från soffan eller stolen. Brukar du ligga i soffan? Hamnar bordet i vägen då om du sätter tv:n lågt? Känn in, så slipper du gräma dig sedan.

Petra Olander

 

STEG FÖR STEG – FRÅN GOLV TILL VÄGG:

  1. Använd en regeldetektor för att se så det inte finns elledningar där du ska borra.
  2. Markera ut reglar med regeldetektorn. Har du tur kan du använda en regel att fästa i.
  3. Tv:ns väggfäste är i två delar. Montera först baksidan på tv:n, så att du ser var under- och överkant hamnar. Då får du ett mått som du kan utgå ifrån när du sätter fast väggfästet i väggen.
  4. Provborra i gipsväggen med ett tunnt borr för att se hur tjock väggen är. Detta för att veta om du ska ha expanderskruv för enkel eller dubbel skiva.
  5. Sätt fast väggfästdelen med två skruvar genom gipsväggen och in i träregeln, en uppe och en nere. Om någon skruv inte fäster i träregeln, kan du använda gipsankare eller metallexpander. (För metallregel – använd plåtskruv.)
  6. Om du har en träskiva i stället för reglar bakom gipset: använd en tillräckligt lång montageskruv (med bricka), så att den går rakt igenom både gips- och träskivor.
  7. Finns det ingen regel får du använda en skivexpander, eller metallexpander, den utvidgas och  skapar en fasthållande vinge på insidan av gipset.

SÅ MONTERAR DU PÅ BETONGVÄGG

Här är det viktigt att mäta och borra på millimetern rätt, för betong är stenhårt och felsatta skruvar  går inte att maka på. Plugga med betongplugg och träskruv. Väggen håller, men skruvarna kan glida  ut om du inte borrat tillräckligt djupt – minst hela skruvens längd ska borrhålet vara.

OM VÄGGEN GÅR SÖNDER: DE HÄR TÄCKER FÖRSÄKRINGEN

Till din hemförsäkring bör du ha tecknat ett bostadsrättstillägg som ersätter skador för de delar du ansvarar för som bostadsrättshavare, till exempel ytskikt och kökssnickerier. Den ersätter inte en innervägg som skadats vid en upphängning. Det kan dock finnas ett allriskskydd för plötsliga, oförutsedda händelser. Om du kan bevisa att du hängt upp tv:n korrekt, kan skadan omfattas av försäkringen.

Källa: Konsumenternas försäkringsbyrå

Skriv en kommentar

Mer som detta