Så gör Brf Glädjen för att öka trivseln

18 apr 2017 | Julbord i entrén, middagsbjudningar för nyinflyttade och trädgårdens dag. Kreativiteten för att öka gemenskapen och ha roligt tillsammans bubblar i bostadsrättsföreningen Glädjen i Malmö – som aldrig behöver sakna styrelsekandidater.

– Åh, det var ett gott vin!

– Ja, det är ett av mina favoriter från Italien.

Eva-Lena Eckl, 72, och Joacim Lundberg, 47, är grannar på Nobeltorget 7 i Malmö där kvällens Tour de Lägenhet just har inletts i husets vinkällare. Här har alla som vill och tillhör bostadsrättsföreningen Glädjen ett eget vinskåp och här samlas de boende för att umgås, även de som inte dricker vin.

Eventet samlar årligen ett tjugotal boende från de 29 lägenheterna för provsmakning till självkostnadspris och därefter bjuds det in till tilltugg och fortsatt umgänge hemma hos de deltagande.

– Det är oftast många som vill bjuda in till sig. Det är trevligt och inspirerande att se andras lägenheter och det kan bli ganska sena kvällar, berättar Joacim, som är föreningens ordförande.

Bastu och jacuzzi

Vintertid bjuds det på uppskattat julbord i stora entrén. Föreningen har också gjort om det gamla mangelrummet till ett gemensamt snickarrum med verkstad, där man kan måla eller bygga om möbler. På vinden finns ett spa med jaccuzzi, bastu och relax. Allt är tillgängligt för alla och man städar själv efter sig.

Till det gemensamma ansvaret hör också trädgården och grovstädning av husets gemensamma utrymmen som fixas på särskilda dagar. Alla ställer upp och hjälps åt.

– Det börjar med att man är med på en aktivitet och sedan blir det naturligt att vara med på nästa och sedan är man i gång, säger Carl-Henrik Svantesson, 26 år och sekreterare i föreningen.

– Ja, ju mer man känner sina grannar desto mer umgås man, tillägger Fredrik Karlsson, 33 år. På våren är det till exempel rutin att vi oljar trädgårdsmöbler tillsammans. Man får också avdrag på avgiften när man är med och hjälper till. Som mest kan det bli 2 800 kronor per år i form av självförvaltning.

Lottade

När Fredrik själv blev ledamot var det många som ville vara med i styrelsen.

– Det blev tre som anmälde sig till en ledig plats. Vi fick lotta, säger han om förslaget till stämman som sedan röstades igenom.

Men hur lär de boende egentligen känna varandra?

Fastigheten från 1936 består av ettor, tvåor och treor. Det sker i snitt tre överlåtelser per år. Alla nya boende bjuds in till middag med styrelsen.

– Våra styrelsemöten innebär alltid en middag hemma hos någon av de åtta i styrelsen. Är det någon som är på väg att flytta in så bjuds den alltid in, konstaterar Fredrik.

Kjell Fernström, 52, ny i huset sedan fyra månader, nickar instämmande.

– Jag var hemma hos Susanne och åt pajer. Det var bara positivt.

De andra nickar instämmande. Eva-Lena, som bott i huset i 25 år, inflikar:

– Att känna igen människorna som bor här ger också trygghet.

Enkel fördelning

Engagemanget gör styrelsearbetet mer effektivt, menar de.

– När det är roligt med styrelsearbete blir det mycket lättare, säger Joacim.

– Ja, alla är med på besluten och det går fort – och vi kan enkelt fördela arbetsuppgifterna, säger Carl-Henrik.

Christina Liljenberg, 30, har bott på Nobeltorget 7 i ett halvår. Hon kände den förra ägaren av lägenheten och visste att hon flyttade in i en stark gemenskap.

– Jag tycker om känslan här. Jag har bott mycket utomlands och det här är ganska likt, alla känner varandra och hjälper till.

Petra Olander
 

FAKTA/BRF Glädjen
Var: Vid Nobeltorget i centrala Malmö.
Byggår: 1936, samma år som föreningen bildades.
Antal lägenheter: 29 och en bostadsrättslokal.
Gemensamma utrymmen: Tvättstuga, takterrass, relaxavdelning med bastu, jacuzzi och massagefåtölj, lusthus i trädgården, hobbyrum.

FAKTA/Så ges information
• Information och godkännande av medlemskap i Brf Glädjen sker alltid med en middagsträff med styrelsen.
• När det är något viktigt sker information till boende genom mejl. Annars genom gladjen.se och föreningens Facebookgrupp.
• På FB läggs det ut information om sociala aktiviteter och även annat från de boende som felanmälningar, förfrågan till andra grannar som: Nån som är sugen på att basta? Vem tvättar?
• Viss information sätts upp på anslagstavlan i porten.
• När det gäller grannsamverkan sker den genom appen ”Coyards”.

Skriv en kommentar

Mer som detta