Så genomskådar du säljsnacket

25 jan 2017 | Skuldfri förening, låg avgift och bygglov för balkong finns. Det som står skrivet i objektbeskrivningen kan låta väldigt bra. Men det finns fallgropar som är viktiga att ha koll på. Din Bostadsrätt reder ut några av begreppen.

Se förbi mäklarens flådiga annonser och titta på vad du får, tipsar Bostadsrätternas expert Kenny Fredman. Använd ditt eget omdöme och missa inte undersökningsplikten. Det är då som du ska upptäcka om det är något fel på lägenheten.

– Kolla så att allt fungerar som det ska. Titta, kryp runt, undersök och fundera även på vad som är viktigast för dig, det behöver inte vara det som mäklaren lyfter fram. Om du tycker att tvättstugan eller förrådet är viktigt så be om att få titta på dem. Se också till att få in det i avtalet så det står vad som ska ingå. Var alltid kritisk och läs årsredovisningen eller prata med föreningen, mäklaren har inte alltid så bra koll som det kan verka.

Det är inte heller helt enkelt att se igenom mäklarnas säljsnack. Här ger Kenny Fredman förklaringar på fyra vanligt förekommande uttryck som ofta står med i objektbeskrivningarna.

1. Skuldfri förening och låg avgift, vad ska man tänka på?
– Det är viktigt att komma ihåg att en förening kan vara skuldfri efter att betalat av sina lån men fortfarande ha stora renoveringsbehov som behöver åtgärdas. Då växer skulder och avgifter snabbt. Det är också viktigt att kolla om det är en äkta eller oäkta förening. En oäkta förening betyder inte att det är något dåligt men det är lite speciellt. Föreningen får ofta in stora delar av sina inkomster från exempelvis kontorslokaler vilket ger låga avgifter. Men detta betyder också att medlemmarna och föreningen måste betala en skatt på förmånsvärdet och det kan bli dyrt. Titta i årsredovisningen eller ring ordförande i föreningen så det inte blir några överraskningar. Det är även bra att kolla om föreningen äger marken som huset står på, om kommunen äger den så kan det resultera i höjningar av avgiften.

2. Bygglov för balkong, vad betyder det?
– Vem som helst kan ansöka om bygglov för balkong till en lägenhet. Det behöver inte betyda att det bara är att börja bygga när du flyttar in. Föreningen måste först ha haft en stämma och gett sitt godkännande. I
värsta fall slutar det med att du betalat extra för att få just den lägenheten med bygglovet och sedan får du ändå ingen balkong.

3. Garageplats finns, vad ska jag kolla?
– Bara för att beskrivningen uppger att det finns garageplatser betyder det inte att du är garanterad en plats. Har du otur är det flera års väntetid på att få en plats och då kommer du inte få ta del av garaget.

4. Stenhård fokus på kvadratmeterpriset, rätt eller fel?
– Det är inte alltid som en lägenhet har den exakta storlek som anges. Jag har dessutom några gånger sett att mäklare skriver golvytan i en vindslägenhet därför att den blir större än den uppgivna bo–ytan. Tänk på det om du funderar på att köpa lägenheten. Skulle det uppstå en tvist om antalet kvadratmeter så är det en sak mellan köpare och säljare.

Amanda Hjelm

FAKTA/Mäklarfall i praktiken
En mäklare beskrev att en lägenhet hade en ”Plattsatt uteplats på baksida med utgång från vardagsrum”. Det visade sig att marken utanför inte var upplåten med bostadsrätt och därmed inte tillhörde lägenheten.
Efter anmälan fick mäklaren en varning från Fastighetsmäklarinspektionen, FMI. Fastighetsmäklaren ansvarar för att marknadsföringen inte blir vilseledande.

Mäklarlexikon
Det är lätt att tappa bort sig i mäklarnas förskönande fikonspråk. Här följer exempel på vad uttrycken ibland kan betyda.

Yteffektiv planlösning: Kan betyda att alla bekvämligheter är intrycka på väldigt liten yta.
Härlig vindskaraktär: Obekväma boytor? Sneda tak som du slår huvudet i och svårt att ta sig fram.
Full takhöjd: Det är helt vanliga standardmått upp till taket.
Renoveringschans: Här har vi en nedgången lägenhet där allt behöver bytas. Kan i värsta fall betyda vattenskador och obeboelighet under första halvåret.
Äldre charm: Ibland en opraktisk lägenhet med dörrar som inte går att öppna.
Liten sjöglimt: Det finns en liten skymt av vatten om du står tå och kisar mellan träden utanför.
Bullerbykänsla: Spring mellan bostadsrätterna eller radhusen där du kan se exakt vad grannarna gör.
New York-inspirerad studio: Ofta märklig planering med minimalt kök och sovrum på väldigt få kvadratmetrar.
Bo i händelsernas centrum: Kan betyda trafikbuller, bråk och oväsen dygnet runt eller krog på bottenvåningen.

Skriv en kommentar

Mer som detta