Så förhandlar du som proffsen

Det finns ingen anledning att du ska behöva betala högre ränta än nödvändigt. Se därför till att återkommande förhandla med din bank om räntan på bostadslån. Här är 15 tips att tänka på inför förhandlingen.

  1. Var påläst om din egen ekonomi, bostadens värde och ränteläget.

  2. Tänk på att bankens så kallade listränta är ett prisförslag som du inte behöver ta så stor hänsyn till.

  3. Se bankens så kallade genomsnittsräntor som en startpunkt på förhandlingen. Dessa är betydligt lägre än listräntan och visar bankens faktiska genomsnittliga utlåningsränta. Återkommande publicerar bland andra Konsumenternas bank- och finansbyrå bankernas genomsnittsräntor på sin hemsida.

  4. Ta in prisförslag/offerter från flera olika banker och låneinstitut och ta med dig dessa in i förhandlingen. Glöm inte nischbankerna.

  5. Nischbankerna ger ofta en fast låg ränta som du sedan slipper förhandla. Har du dessutom en låg belåningsgrad finns det de som erbjuder ännu bättre ränta.

  6. Se till att du har tid på dig. Acceptera inte ett erbjudande direkt. Gå hem och tänk över förslaget.

  7. Var öppen med att du funderar på att byta bank och att du diskuterar med olika långivare.

  8. Berätta att du är beredd att flytta över exempelvis ditt lönekonto om villkoren är de rätta.

  9. Har du en stabil och god privatekonomi – betona det.

  10. Tycker du att det är jobbigt eller att det tar för mycket tid att förhandla med banken om dina bolåneräntor kan du ta hjälp av olika digitala tjänster på nätet som gör det åt dig.

  11. Vill banken att du ska använda fler av deras tjänster, se till att den får betala för det i form av lägre ränta på ditt bostadslån. Teckna dig inte för fler tjänster än vad du verkligen behöver.

  12. Att samla alla sina ”affärer” hos en och samma bank kan ge lägre ränta på bostadslånen, men innebär också risker. Begär att banken visar vad du sparar – och eventuellt förlorar – på att flytta respektive del. Var extra uppmärksam när det gäller avgifter och andra villkor kring försäkringar och långsiktigt sparande.

  13. Undersök om du kan få ett så kallat Grönt bolån som innebär en något lägre ränta. Kravet är att bostaden är energieffektiv.

  14. Förhandla återkommande. Även om varje enskild förhandling kanske bara leder till små förändringar kan de över tid ge stora besparingar.

  15. Se till att du får skriftligt besked om din ränterabatt och hur länge den gäller. Får du inte ett tillräckligt bra ränteerbjudande från din nuvarande bank, är det bara att ta kontakt med konkurrenterna.

Läs mer

Läs mer om bolåneräntor här.

Av: Mikael Bergling

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet året ut (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet