Så blir utomhussäsongen trevlig – för alla

Grannar som har fest utomhus.
27 jun 2016 | Grilla, sola, ordna fester och vara mer på balkongen. Sommaren erbjuder många roliga aktiviteter för den som bor i bostadsrätt. Men mitt nöje får inte bli grannens plåga. Hänsyn och kommunikation är bra ledord för en lyckad utomhussäsong.

Med solen och värmen kommer massor av idéer om vad man kan ta sig för på balkongen eller på föreningens gemensamma utomhusytor. Hoppa studsmatta, fixa fester, bygga en altan, sätta upp markiser och spela fotboll är några exempel.

Men vad är egentligen tillåtet? Och när behöver man tillstånd?
– Grundregeln är att alltid prata med styrelsen och att läsa föreningens stadgar samt eventuella trivselregler. Den förening som inte har trivselregler bör besluta om sådana. Det är ett enkelt sätt att undvika konflikter, säger Elisabeth Kalderén, styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

Byggnationer utanför lägenheten som en altan i markplan, inglasning av en balkong eller montering av markiser regleras i bostadsrättslagen. Enligt lagen krävs här stämmobeslut. Ett styrelsebeslut räcker alltså inte. Förutom stämmans godkännande kan det krävas bygglov.

Blomlådor som hängs på balkongräcket ska alltid hänga på insidan. Dels för att ingen ska få dem på sig om de lossnar, dels för att minska risken att grannen under ska störas vid vattning.

Grillning och utomhusfester är två aktiviteter som är bra att reglera i föreningens trivselregler. Ska man få grilla på balkongen eller hänvisa till en gemensam grillplats? Är kolgrill okej eller endast gasol och el? Hur sent på kvällen får man ha fest?

– Om du ska ha fest är det ju alltid bra att prata med grannarna. Man måste visa ömsesidig hänsyn. Även de känsliga får acceptera att det luktar mat och spelas musik ibland, men man kan inte ha fest fem gånger i veckan, säger Elisabeth Kalderén.

Vett- och etikettexpteren Mats Danielsson, känd som etikettdoktorn, tror också mycket på grannkommunikation:

– Mitt bästa råd för att undvika konflikter och problem är att tala med varandra som vuxna människor. Det ska ske öga mot öga, inte lappar i brevlådan, i trappuppgången eller tvättstugan.

Med bra kommunikation i kombination med sunt förnuft, eftertanke och hänsyn till grannar kommer man långt enligt Danielsson. Klädsel är ett exempel:

– Om du går ut på balkongen i underkläder klockan sex på morgonen och röker stör det antagligen ingen. Men du kanske inte går ner i entrén och hämtar din post endast iklädd boxershorts.

Att barn låter när de leker eller spelar boll på gården är något man som bostadsrättsinnehavare får tåla. I alla fall inom rimliga gränser. Detsamma gäller rökning utomhus, en aktivitet som inte går att förbjuda.

– Den som vill ha helt tyst och aldrig känna någon störande lukt kanske ska köpa ett torp på landet i stället för en lägenhet, konstaterar Mats Danielsson.

Att montera studsmattor och blåsa upp portabla pooler på gården är inget Bostadsrätterna rekommenderar. Vid hoppandet uppstår monotona ljud och ansvarsfrågan om någon skadar sig kan ge föreningen problem.

– Att ha pooler på gemensamma ytor avråder vi starkt från. Bland annat därför att det faktiskt är fastighetsägaren, alltså föreningen, som har det yttersta ansvaret om det skulle ske en olycka, säger Elisabeth Kalderén.

Thomas Östberg

Skriv en kommentar

Mer som detta