Så blir du en flyttexpert

21 feb 2017 | HEMMETS MYSTERIER. Vi svenskar byter bostad i genomsnitt elva-tolv gånger i våra liv. Men att flyttpacka kan vara svårt, även för den mest erfarne. Så här gör du din flytt så effektiv som möjligt.

– Det absolut viktigaste är att jobba efter en checklista, börja i god tid och planera din packning i förväg. Då slipper du överraskande stressmoment, säger Mattias Ejbe, vd på flyttföretaget Moveria.

Rensa rum för rum innan du börjar packa. Gör tre högar; en att slänga, en vet ej och en spara. Släng mycket mer än vad du tror eller ge bort det du inte vill ha.

När du väl börjar packa de saker du vill behålla, gör det i den ordning du minst behöver dem. Vissa grejer som du klarar dig utan en längre tid, som exempelvis gamla böcker, packas med fördel redan två månader innan flyttlasset går. Avsluta med det allra viktigaste, som badrumsartiklar och sängkläder.

Packa endast ägodelar från ett rum i en och samma kartong. Märk lådorna tydligt på sidorna efter vilket rum de ska till i den nya bostaden. Då är det lättare att saker kommer rätt direkt, oavsett om du väljer att flytta allting själv eller anlitar en flyttfirma. Med rut-avdraget är det möjligt att dra av hälften av flyttfirmans arbetskostnad.

Ett annat råd är att inte snåla på kartonger. Anlitar du en flyttfirma ingår ofta flyttkartonger i priset.
– Räkna med en kartong per kvadratmeter du flyttar från. Det kan låta mycket men att slippa hantera lösa prylar och kassar som lätt tappas bort eller går sönder, blir oerhört värdefullt i längden, säger Mattias Ejbe.
 

3 TIPS FÖR EN EFFEKTIVARE FLYTT
1. Skaffa lika många flyttkartonger som kvadratmeter du flyttar från, det vill säga 40 stycken kartonger för 40 kvadratmeter, 70 stycken för 70 kvadratmeter och så vidare.
2. Packa inte för tungt utan max 15 kilo per kartong. Blanda kartonger innehållande exempelvis böcker med lättare saker som kuddar och gardiner.
3. Fota innehållet innan du stänger kartongerna och märk bilden efter markeringen
på lådans sidor. Det gör det lättare att hitta innehållet senare.

Philippa Magnusson

Skriv en kommentar

Mer som detta