Rök i trapphuset? Stanna i lägenheten

Gå inte ut i ett rökfyllt trapphus. Där behövs rökdykarmask.
21 dec 2016 | Kvinnan och de sex barnen försökte ta sig ut genom det rökfyllda trapphuset. Det blev deras död. – De hade förmodligen levt i dag om de stannat kvar i lägenheten, säger brandingenjör Hans Andersson vid Brandskyddsföreningen.

Sent på kvällen den 25 juli 2009 började det brinna i en lägenhet på nedre botten i en fastighet i nordvästra Stockholm. Branden startade i en sovrumslampa och spred sig snabbt. När de som bodde i lägenheten upptäckte branden hade den redan fått fullt fäste.
Så fort de kunde lämnade de den brinnande lägenheten, men glömde att stänga ytterdörren efter sig med resultat att kraftig rök vällde ut i trapphuset.

Ungefär samtidigt, på femte våningen i samma hus, försökte en kvinna och sex barn fly genom den täta röken. De kom dock inte långt, utan förgiftades och hittades senare döda i trappuppgången.

– Man ska aldrig ge sig in i ett rökfyllt utrymme. Det kan räcka med två andetag för att man ska svimma. Brandgaserna kan vara väldigt giftiga, säger brandingenjör Hans Andersson.

Ska man inte försöka ta sig ut ur ett brinnande hus?
– Nej. Varje lägenhet är en egen brandcell och ska stå emot en brand i 60 minuter. Ser du rök i trappan; stäng dörren, stanna kvar i lägenheten, ring 112 och invänta hjälp. När räddningstjänsten kommer fram är det bra om du visar dig i fönstret och signalerar att du vill ha hjälp.

– Med hjälp av stegar går det att ta ut folk från de flesta byggnader upp till åtta våningar. Ett alternativ är att sätta på dem rökdykarmask och leda ut dem invändigt.

Anders Lundberg, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, säger att man vid brand inne i lägenheten ska göra precis tvärtom som vid en brand i trapphuset.

– Börja med att försöka släcka elden om den inte är för stor. Går inte det, bör du tillsammans med övriga i lägenheten lämna bostaden. Glöm inte att på vägen ut stänga alla dörrar efter dig, både inne i lägenheten och till lägenheten. Det fördröjer spridningen av branden. Ute ur lägenheten bör du larma grannar och ringa 112.

Mikael Bergling

Läs också: Hjälp – det brinner!
 

FAKTA/Så gör du om det brinner i ditt hem
• Rädda dem som är i livsfara – men utsätt dig inte för risker.
• Ta dig ut så snabbt du kan.
• Stäng alla dörrar bakom dig. Stängda dörrar hindrar branden från att sprida sig snabbt och gör att räddningstjänsten vinner tid.
• Varna grannar och andra som hotas av branden.
• Larma räddningstjänsten genom att ringa 112.
• Släck branden om du bedömer att du klarar det.

FAKTA/Så gör du om det brinner i en annan lägenhet
• Ser du rök i trappan? Stäng dörren, stanna kvar i din lägenhet, ring 112 och invänta hjälp.

Skriv en kommentar

Mer som detta