Rent kök utan kemi

Städtillbehör.
03 aug 2016 | HEMMETS MYSTERIER. Diskbänken skiner när du torkat av den efter matlagningen. Men hur rent är ditt kök – egentligen? Städproffset Marie Louise Danielsson Tham, professor i livsmedelshygien, guidar dig till rengöringen som lätt glöms bort.

Många är noga med att hålla efter arbetsytorna, värre är det med ugnsluckan som lätt blir igenmurad av fett.

– Ugnsglasen kan man skruva isär så att man kommer åt att torka mellan dem. Vanligt diskmedel löser upp fettet, men köp inte de billigaste sorterna – de innehåller så mycket vatten, säger Marie-Louise Danielsson Tham.

Även mikron kan bli ganska ofräsch av brända rester och stänk från maten.

– Blanda saften från en citron med vatten i en djup tallrik. Kör på full effekt några minuter, då lossnar den ingrodda smutsen. Sedan är det bara att torka rent.

Disktrasan brukar vara flitigt använd i köksregionerna. Men det finns anledning att använda den mer sparsamt, en disktrasa kan nämligen bli rena bakteriehärden.

– Använd hushållspapper till köttsaft, matrester och mjölk. Disktrasan kan du torka brödsmulor med, det är mer hygieniskt. Koka den någon gång i veckan med lite tvättmedel, tipsar hon.

Just köttsaft ska man se upp med. Om den rinner ner på diskbänken från skärbrädan och kommer i kontakt med sallad som äts rå, är magsjukan inte långt borta. Knepet är att vara noga med rengöringen och att använda olika skärbrädor till olika livsmedel.

– Välj skärbrädor i plast. I trä blir det sprickor och knivspår där det samlas bakterier. Knivspår blir det i plastskärbrädor också, men plast kan du köra i diskmaskinen så att bakterierna dör.
 

FAKTA/Så tar du bort fettet utan kemikalier
1. Blanda flytande såpa med vatten och häll i en sprayflaska. Spruta på köksluckor för att få bort flott och kladd från fingrar. Jobba dig nerifrån och upp så slipper du ränder.

2. Om stekfett fastnat i kakelfogarna kan du blanda en kräm av bikarbonat och vitvinsvinäger. Badda på och låt verka i 15 minuter. Skura bort och skölj med vatten.

3. Rengör spisen med bakpulver och vatten. Blanda ihop till en pasta, stryk på och torka rent efter en liten stund.

Linnea Bolter

Skriv en kommentar

Mer som detta