Rensa – skänk – fynda

Bakluckeloppis i Jakobsberg, 1,5 mil norr om Stockholm.
01 jul 2016 | Sommar är högsäsong för loppisar. Att skänka gammalt och fynda begagnat har blivit ett folknöje – och dessutom ett bra sätt att både tjäna en slant och umgås med sina grannar.

I Göteborg har scoutkåren Jägarnas loppis i Kärralund varit en årlig tradition i 30 år. Skänkta prylar drar in omkring 30 000 kronor till verksamheten.

– Folk blir glada när de får lappen i brevlådan om insamling av saker. För scouterna betyder det jättemycket för gemenskapen att tillsammans jobba mot ett mål, och för grannskapet ger det en bykänsla mitt i storstaden, berättar Carin Frid, kårordförande och loppisgeneral.

Många sommarloppisar återkommer varje helg med ständigt nya säljare och fynd. Till exempel B.I.M, en bakluckeloppis i Malmö, där säljarna kör in på en stor parkering och säljer sina prylar direkt ur bakluckan.

Andra evenemang är årliga, som "2 km loppis" i Aspudden, Stockholm. Evenemanget äger rum i slutet av sommaren, men datumet hålls hemligt fram till bara några veckor innan, annars blir det kaos av för mycket folk, enligt arrangörerna.

Ett tips för den som vill sälja gamla prylar är att gå samman med grannarna i huset och rensa i källar- och vindsförråd, kanske i samband med en städdag. Och sedan hyra ett bord på någon loppis och sälja tillsammans.

Men glöm inte att hålla koll på vad som gäller rent skattemässigt. Den som säljer på loppis ska nämligen skatta för den del av vinsten som överstiger 50 000 kronor.

Sofia Eriksson

FAKTA/Loppisar på nätet

Vill du hitta loppisar i din närhet? Kolla in:
loppiskartan.se,
loppisportalen.se,
svenskaloppisar.se
eller loppisar.com.

Skriv en kommentar

Mer som detta