Rensa på rätt sätt i cykelförrådet

En bostadsrättsförening kan rensa i cykelförrådet på flera sätt.
03 okt 2016 | Cyklar som bokstavligen samlar damm i källaren eller barnvagnar som blockerar trappuppgångar. Så här kan bostadsrättsföreningen bli av med dem.

Övergivna cyklar är ett frekvent problem både på gårdar och i källare. Många föreningar försöker ta itu med problemet i samband med vårstädningen. Men att bara plocka bort en cykel innebär egenmäktigt förfarande. Undantaget är skrothögar utan värde.

– Styrelsen ber ägarna att märka upp sina cyklar. Man kan också ta foton och lämna till polisen. Om ingen hör av sig inom tre månader tillfaller föremålet anmälaren, säger Kerstin Frykberg Andersson, styrelserådgivare på Bostadsrätterna.

Barnvagnar som blockerar för gående i trappuppgångar är ett annat vanligt problem.

– Om de står i vägen för räddningstjänsten vid en brand kan det bli en fråga om liv och död. En brandman kan ramla och tappa sin mask i ett rökfyllt trapphus till exempel, säger Kerstin Frykberg Andersson.

Handräckning

Den formella lösningen är att begära särskild handräckning hos Kronofogden som får flytta på barnvagnen. En bra förebyggande åtgärd är trivselregler som alla är delaktiga i.

Skrotbilar som tar upp en attraktiv parkeringsplats är ett annat problem, om än inte så vanligt. Kerstin Frykberg Anderssons tips för att undvika skrotbilar på parkeringen är ett bra hyresavtal:

– Där kan styrelsen till exempel skriva in att parkeringsplatsen är till för en fungerande bil och inget annat.
 

Text: Thomas Östberg
Foto: Nils Sundström

Kommentarer

Trots påminnelse att märka sina cyklar struntar boende i detta!
Har påmint våren och återigen nu i höst.
Kommer att ställa ut alla cyklar som inte är märkta och fota dessa, samt meddela polisen att dessa kommer att säljas eller skänkas till någon hjälporganisation!
Har talat om att så kommer att hända muntligen på städningen av vår mark den 30/10.

Skriv en kommentar

Mer som detta