Prunkande utemiljö med flera funktioner

De boende i bostadsrättsföreningen Dirigenten i Uppsala kan njuta av två fina gårdar med utrymme för olika aktiviteter. Men som så ofta är det eldsjälar som sköter om det mesta. Deras rekommendation till andra föreningar är därför att inrätta trädgårdsgrupper.

Solen lyser över Brf Dirigenten i Uppsala och föreningens två grönskande gårdar. Inramade av röda tegelradhus i två eller tre plan och ett fyravåningshus rymmer gårdarna såväl lekplatser som bänkar – och inte minst en prunkande växtlighet. Det faktum att radhuslägenheterna har egna uteplatser bidrar till det lummiga intrycket.

Ingalill Gadhasson är ordförande i Dirigenten och en av eldsjälarna när det gäller föreningens utemiljö. Tillsammans med Javier Tapia Rojas, Gunilla Drugge och Mahlet Hadera visar hon runt. Mahlets dotter Dina, 6 år, åker med på sin rosa cykel.

– Vi har en fin gemenskap och många som har bott här länge känner de flesta. Sedan är det klart att folk har olika behov, men alla som vill kan ta del av det gårdarna erbjuder, säger Ingalill Gadhasson.

För den trädgårdsintresserade är utemiljön ett eldorado. Det visar sig att det var Javier Tapio Rojas som, när fastigheten var nybyggd 1981, var en av dem som planerade växtligheten. Och mycket finns kvar sedan dess. Javier Tapio Rojas pekar till exempel på hortensian som klättrar längs pergolan på den mindre gården, han visar trädpionen som blommar med stora blommor under försommaren och den ståtliga magnolian.

Men gårdarna rymmer mycket mer än vackra växter. På den mindre gården finns en lekplats för de yngre barnen och på den större en lekplats av lite mer äventyrligt slag. På den större gården finns även grillar och utemöbler. Gårdarna har varsin tvättstuga och förråd för trädgårdsredskap samt utrymmen som hobbyrum och gym respektive en föreningslokal med tillhörande kök som utan kostnad kan lånas av de boende.

– I förråden finns spadar, skottkärra, gräsklippare och trimmer. Redskapen får användas av alla, det vore ju helt vansinnigt om var och en skulle behöva köpa en egen gräsklippare för att klippa sin lilla trädgårdsplätt, säger Ingalill Gadhasson.

För närvarande bor det rätt få barn på gårdarna eftersom det är ett generationsskifte på gång i föreningen. Men lekplatserna, som besiktigas varje år, är populära även bland kompisar som bor på granngårdarna.

– Varje år ordnar några av oss barnkalas på grillplatsen och det brukar vara väldigt uppskattat. Inte minst om det är varmt och barnen får springa i vattenspridaren, berättar Mahlet Hadera.

Under barnens uppväxt har hon lätt kunnat ha dem under uppsikt på den bilfria gården, vilket har känts tryggt. På den större gården är sandlådan omgiven av vinbärsbuskar som tyvärr tagit stryk under sommarens torka. Gunilla Drugge gräver upp en buske som är helt död och får hjälp av Dina.

– Det är väldigt trevligt, när vi är ute och vattnar eller klipper är barnen gärna med och hjälper till, säger Ingalill Gadhasson.

Troligen blir det ingen ny vinbärsbuske på den gamlas plats. Den höga tallen intill gör att platsen inte är idealisk. Det får nog bli gräs i stället.

– Vi försöker vara miljövänliga och ekonomiska när det gäller växterna. Vi köper inte ettåriga växter som har drivits i växthus och som kastas efter en säsong, säger Gunilla Drugge.

I stället satsar föreningen på lättskötta perenner, av vilka en del är skänkta av föreningsmedlemmar. Gräsklippning och ogräsrensning sköts av en fastighetsförvaltare, men i övrigt är det Gunilla Drugge och Ingalill Gadhasson som svarar för mycket av arbetet med den gemensamma växtligheten. Styrelsen avsätter årligen en summa pengar för gårdarna och tanken är att olika personer ska ansvara för olika rabatter, men det fungerar inte riktigt.

– Vi skulle verkligen behöva en trädgårdsgrupp för varje gård. Dels skulle det göra arbetet mindre betungande, dels skulle det bli mer demokratiskt eftersom fler fick vara med och bestämma. Vi har fört fram behov av trädgårdsintresserade i det informationsblad som delas ut varje månad, men intresset för att anmäla sig har tyvärr varit svalt, säger Ingalill Gadhasson.

Läs också

Läs också trädgårdsarkitekt Jeanette Skålanders råd till bostadsrättsföreningar om deras utemiljö.

Och vad bör man egentligen tänka på när man planerar en förändring av uteplats eller gård?

BRF DIRIGENTEN

  • Byggdes 1981 av Uppsalahem.
    Består av 81 lägenheter av vilka 11 finns i ett fyravåningshus, resten i radhus.
  • Ligger i Östra Gottsunda, som är ett så kallat utsatt område i Uppsala. Det märks inte inne på de ombonade gårdarna. Tvärtom känns det som att man befinner sig i en småstadsidyll med den låga bebyggelsen, de lummiga trädgårdarna och skogen alldeles intill.
  • Firade 40-årsjubileum i september med en coronaanpassad fest på den större av de båda gårdarna.

BRF DIRIGENTENS BÄSTA TRÄDGÅRDSTIPS

  • Inrätta en trädgårdsgrupp som ansvarar för växtligheten på gården.
  • Dela på redskap och maskiner.
  • Satsa på gemensamma utomhusaktiviteter, inte bara städdagar utan barnkalas och andra fester. Det stärker gemenskapen.
  • Avstå från att sätta upp julgran på gården varje år. Satsa i stället på ljusslingor i befintliga träd, det blir billigare och lyser upp längre.

 

Av: Karin Strand

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet