Odla grönsaker hos grannen

Bild på Bo Haeffner och Hanna Sjölund
22 sep 2017 | Är du bostadsrättsägare med kliande gröna fingrar? På Co-grow.se matchas odlingssugna utan trädgård med villaägare som välkomnar hjälp i rabatterna. Nu lanseras sajten nationellt och medlemsantalet växer.

I 90-årige Bo Haeffners villaträdgård i Aspudden, strax söder om Stockholms innerstad, gräver 33-åriga Hanna Sjölund i den fuktiga jorden. Här ska det i sommar växa tomat, pumpor, paprika, lök, bönor och morötter.

Hannas och Bos vägar korsades genom hemsidan Co-Grow, tack vare att de är grannar med ett ömsesidigt behov. Bo med bristande engagemang för sin villaträdgård och Hanna med ett odlingsintresse större än sin egen balkong i närområdet Örnsberg.

På köpet har de båda blivit en bekantskap rikare i grannskapet.

– Jag har inte bara fått en egen köksträdgård, utan också en ny vän i Bo, säger Hanna Sjölund.

När, var och hur odlingen ska ske är överenskommet enligt ett kontrakt. Här står också att de ska dela på skörden, något Bo är mindre intresserad av.

– Nej, själva resultatet av odlingen är inte så viktig för mig. Men jag är jätteglad att jag fått möjligheten att låna ut trädgården till någon som har intresset och orken jag saknar. Att Hanna kommer hit är verkligen ett trevligt inslag i vardagen, säger Bo.

Idén med Co-Grow uppkom våren 2016 när då föräldralediga Rebecka Hagman gick  barnvagnspromenader bland villaträdgårdar i Älvsjö med drömmen om att få odla mat där.

– Alla dessa outnyttjade trädgårdar var ett resursslöseri i ett samhälle där odlingsintresset blir allt större. Det måste gå att ta tillvara på ett bättre sätt. Så jag satte igång ett pilotprojekt. Och intresset visade sig var stort, säger Rebecka Hagman.

Fem personer driver nu rörelsen ideellt och sedan i maj matchas Co-Growers över hela landet.

– Co-Grow är en delningsekonomiskt smart tjänst som möjliggör för oss att återta köksträdgården till  det den var förr i tiden. Hemmaodling är inte bara gott utan även socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart, säger Rebecka Hagman.

Philippa Magnusson

Skriv en kommentar

Mer som detta