Nya lägenheter blir mindre och effektivare

17 okt 2017 | Framtidens lägenheter blir mindre, effektivare och miljövänligare. – Vi kommer att bo trängre av ekonomiska skäl, men också för att vi behöver hushålla mer med våra resurser, säger Maria Pleiborn, rådgivare på teknikkonsultföretaget WSP.

Hon berättar att bland annat ökade kvalitetskrav, nya typer av installationer och högre krav på utformningen av fasader har drivit på kostnaderna för nya bostäder.

– Vi ser nu en utveckling där man går tillbaka till lite enklare material och utformningar. Även storleken på genomsnittslägenheten minskar. Ett rum mindre har stor betydelse på priset.

På samma sätt som finrummet en gång försvann håller vardagsrummet på att fasas ut, eller åtminstone få en mindre central roll i takt med att allt fler väljer laptops och läsplattor framför traditionellt tv-tittande.

I stället har köket blivit en allt viktigare samlingspunkt. Där lagar vi mat, äter, umgås, gör läxor, arbetar och tittar på Netflix på laptoppen.

– Vi lägger ner otroligt mycket pengar på kök och köksinredning samtidigt som vi lagar mindre och mindre mat hemma. Det är en paradox, säger Maria Pleiborn.

Många saknar tillräckligt med förvaringsutrymmen i sina lägenheter. Skåp, garderober och lådor räcker inte till, visar fler undersökningar.

– Jag tror att vi i allt större omfattning kommer att dela, leasa, hyra och poola saker och ting. Samtidigt finns det en hel del som vi inte vill dela med andra. Det innebär att det kommer att behövas bra förvaringsmöjligheter även i framtiden. Just bristen på bra förvaringsmöjligheter klagar många på.

Mikael Bergling

Skriv en kommentar

Mer som detta