Miljöarbete på hög nivå

Bild på Stefan Jansson, Thomas Åkesson och Malin Johansson Brf Anno 1905
04 okt 2017 | Bostadsrättsföreningen Anno 1905 gillar hållbart och miljövänligt. Sommaren 2016 satte de upp 300 kvadratmeter solcellspaneler på sina tak. Om ungefär tio år har investeringen på 650 000 kronor betalat sig.

För ett par år sedan upptäckte föreningens ordförande, Staffan Backman, att huset han bor i på Övre Husargatan i Göteborg hade bra potential för solceller. Göteborg Energis solkarta visade att fastighetens tak fick riktigt bra instrålning.

– Och vi andra i styrelsen tyckte direkt att solceller var en bra idé. Att producera egen hållbar el lät intressant, framför allt miljömässigt. Men när vi räknade på det verkade det väldigt vettigt även ekonomiskt, säger styrelseledamoten Thomas Åkesson.

I nästa steg tog Anno 1905 in offerter från två leverantörer. Den de valde fick göra ritningar som användes vid bygglovsansökan. 

– Först fick vi nej. Vissa paneler skulle synas från gatan och det gillade inte stadsarkitekten. Vi fick rita om och flytta upp panelerna från den nedre delen av det brutna taket, förklarar Thomas Åkesson.

Annars har projektet gått som på räls. Anläggningen på 51 kilowatt monterades i etapper under två vårmånader och togs i drift i juli 2016.

Anno 1905 säljer merparten av den producerade elen till Falkenberg Energi eftersom den produceras dagtid och på sommaren, medan konsumtionen är större på kvällar och under den mörka vintern.  Skattelättnaden på 60 öre per kilowattimme kvittas mot kostnaden för att köpa tillbaka el för konsumtion.

Thomas Åkesson väntar med spänning på att få veta hur mycket el man producerat det första året. Anläggningen beräknas ge 45 000 kilowattimmar eller 70 procent av föreningens elbehov, men väldigt mycket hänger på hur solig sommaren blir.

Den tekniska livslängden på anläggningen är cirka 25 år. Om föreningen får det statliga investeringsstöd man sökt tror Thomas Åkesson att den ska vara betald på tio till tolv år.

Han uppmanar alla intresserade föreningar att investera i solceller:

– Absolut. Men räkna på det själva först och nöj er inte med offerterna ni får in. Mälardalens högskola har tagit fram ett bra excelark där man kan lägga in värden och göra sin egen kalkyl, både med och utan investeringsstöd.

Thomas Östberg

Läs mer om Brf Anno 1905 och solcellspaneler

SÅ MÄTS ENERGIMÄNGD OCH FÖRBRUKNING

Kilowatt (kW) är energieffekten mätt i antal tusen watt. Multiplicerat med tiden blir det ett mängdmått på energi, kilowattimme (kWh). Om en solcell med effekten 1 kW tar emot maximal mängd energi under en timme producerar den 1 kWh. En gammal glödlampa med effekten 40W förbrukar 1 kWh om den används i cirka ett dygn (kWh = Watt/1000 x timmar).

Läs mer: www.energikunskap.se

TEKNIKEN

• Solceller förvandlar ljus till el utan att rörliga delar används. Cellerna består av en halvledare (ofta kisel) som bäddas in mellan skikt av polymerfilm och glas. Panelen monteras i en metallram.

• Varje gång solcellernas kapacitet fördubblas sjunker priset med ungefär en femtedel. Sambandet kallas Swansons lag. En watt från solceller som på 1970-talet kostade 100 dollar, kostar i dag mindre än en dollar.

• Marknaden erbjuder i dag många typer av solcellspaneler: extra tåliga som man kan gå på, vikbara, väggkonsoler där vinkeln kan justeras, med mera. Tesla lanserar i sommar paneler som ser ut som tegelstenar och takpannor.

Källa: Dagens Industri, Vattenfall

Kommentarer

ENERGIEFFEKTIVISERA I RÄTT ORDNING FÖR BOSTADSRÄTTSFÖRENINGAR
Det är självklart att vi ska sätta upp så mycket solpaneler som det går i framtiden. För en bostadsrättsförening är det viktigt att investera i rätt ordning för att avkastningen ska bli så stor som möjligt inte bara i % även i kronor. Först början föreningen med ventilation då slipper föreningen skicka ut uppvärmd luft rakt ut på taket till ingen nytta. I dag är ventilationsaggregat så effektiv och har en verkningsgrad på hela 95 % mot kanske 30-40 % för 10 till 20 års sedan. Vi arbetar med en större förening som släpper ut 2350000 kWh/år på taket av dessa tar vi tillbaka hela 2200000 kr per år (beror lite på vad ni betalar för fjärrvärmen idag ex 0,97 öre) vilket blir på 25 år hela 55000000 kr vilket även blir höjt fastighetsvärde. Sedan tar vi och installerar bergvärme vilket tillsammans med FTX eller FX-ventilation sänker era uppvärmningskostnader med hela 80 - 85 % mot tidigare fjärrvärme och bergvärmen blir ca 35 % mindre med ventilationen. Sedan sätter vi solceller som driver dessa anläggningar som ventilation och bergvärme med solpanelerna då det bara nu är ström vi driver fläktar och bergvärme. Vi har börjat att även montera batterier för solpaneler att ladda till och spara i för nattlig förbrukning som till hissar och belysning men även ventilation och bergvärmen. 20 kWs batterier kostar ca 150 000 kr till 250 000 kr ca, här händer det mycket och snabbt gällande utveckling och priser. Så här kan fördelning av besparing se ut: Ventilation ca 30-50 % med FTX eller FX, bergvärme 60-70 % och solceller 10-20 %. Installation med FTX, FX-ventilation bör avkastning ligga på ca 8-15 %, bergvärme ca 7-15 % och solpaneler ca 6-12 %.
Kontakta oss gärna så berättar vi mer:
Chris Hedjerson, 0762255996

Skriv en kommentar

Mer som detta