Lång väg till eget boende

Högskolestudenterna Ava Abbasi och Sara Granlund.
19 jul 2016 | DOKUMENT BOSTADSKRISEN. När högskolestudierna är klara hoppas Ava Abbasi och Sara Granlund att de hunnit så långt fram i bostadskön att de kan hyra en lägenhet. – Att köpa blir för dyrt, säger Ava Abbasi, 21.

Hon studerar folkhälsovetenskap på Mälardalens högskola i Västerås.

– Jag bor hemma hos mina föräldrar här i Västerås och sparar därmed en del pengar jämfört med om jag skulle ha hyrt en studentlägenhet. Samtidigt står jag i Uppsalahems bostadskö. Jag och min pojkvän hoppas att vi så småningom kan få en hyreslägenhet i Uppsala.

Vill ni inte köpa en lägenhet?
– Jo, men det har vi inte råd med. Men genom att jobba och spara medan vi bor i hyreslägenhet hoppas vi så småningom kunna köpa en lägenhet.

Ava Abbis klasskamrat Sara Granlund, 21, är från Lidingö utanför Stockholm och valde delvis att studera i Västerås på grund av stadens bostadsgaranti för studenter.

– Jag bor i en studentlägenhet, vilket är jättebra. Men när jag har pluggat klart vill jag flytta tillbaka till Stockholm.

Hur ska du hitta boende?
– Jag vill inte flytta tillbaka hem till mamma igen, och köpa en lägenhet är inte aktuellt. För att kunna göra det måste man nog ha jobbat en del. Jag började plugga på högskolan direkt efter gymnasiet och har bara extrajobbat. På sikt hoppas jag kunna spara så mycket att jag kan köpa en bostad.

Hur ska du göra tills dess?
– Jag står i Bostadsförmedlingens kö i Stockholm men också HSB:s. När jag fyllde 20 år fick jag ta över morfars bosparande och kötid hos HSB och den är lång.

Text: Mikael Bergling
Foto: Jonas Bilberg

Läs också:
Krisen på bostadsmarknaden – nu avgörs spelreglerna
Sverige behöver bygga 500 fler bostäder – varje vecka

Skriv en kommentar

Mer som detta