Låna mer av grannarna

Kvinna på stege målar om sin vägg från vit till turkos.
28 jun 2016 | Behöver du en borrmaskin, en stege eller kanske en släpvagn? Låna prylarna gratis av grannen i stället för att köpa nya. Nu finns flera sådana nya tjänster.

Många saker som vi äger står mestadels och samlar damm. Samtidigt finns det kanske någon i närheten som behöver använda just det du har. I den växande delningsekonomin, med tjänster som Airbnb och Über, finns nu en rad digitala mötesplatser som förenklar utlåning eller uthyrning av prylar för privatpersoner.

– Vi vill att man ska konsumera smartare. Att man köper det man verkligen behöver ofta i sin vardag, annars kan man låna eller hyra. Det är bättre ur klimatsynpunkt, säger Niclas Bergkvist, vd och grundare till tjänsten Grannsaker.se.

Han startade tjänsten i Helsingborg 2014. Idén kom efter att han själv lånade ett partytält av en granne på samma gata. Det var betydligt smidigare än att själv köpa ett tält och sedan skapa plats för förvaring.

– I dag har vi 3 000 medlemmar över hela landet. Målet är att ha 10 000 medlemmar i slutet av året, säger Niclas Bergkvist.

Nya funktioner på sajten gör att företag och bostadsrättsföreningar kan låna saker i en sluten grupp eller att medlemmar kan hyra verktyg som finns på ett särskilt ställe.

Andra liknande digitala mötesplatser är internationella peerby.com, svenska delbar.se eller lokala initiativ som kvartera.se i Stockholmsförorten Hägersten.

Om det handlar om ren byteshandel, i form av en bytesring, eller om du frekvent vill hyra ut saker – se till att ha koll på skattereglerna.

Nils Sundström

Skriv en kommentar

Mer som detta