Ladda för det oväntade

Användbara prylar i händelse av kris.
05 dec 2016 | Har du hört talas om prepping? Det handlar om krisberedskap som är en växande folkrörelse i det dolda. Men många som bor i lägenhet är dåligt rustade för elavbrott, naturkatastrofer eller andra kriser.

Trenden med prepping växer stadigt i Sverige sedan några år. Det handlar helt enkelt om att öka sin beredskap för det oväntade.

– Stormkök, ficklampa, första hjälpen–låda, vattenfilter, radio och solcellsladdare är några bra saker att vara förberedd med, berättar Fredrik Qvarnström som driver webbutiken överlevnadsbutiken.se.

I Fredrik Qvarnströms lager hittar så kallade preppers det mesta de behöver. Försäljningen ökar stadigt och möjligen beror det på att allt fler får upp ögonen för det moderna samhällets sårbarhet, oroar sig för världsläget eller naturkatastrofer.

Tre dygn
Enligt myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bör du räkna med att klara självförsörjningen under tre dygn. Den egna krisberedskapen kan också vara till hjälp för dina medmänniskor, samtidigt som samhället då kan lägga resurser på de som behöver mer stöd vid en kris. Ett tips är att samarbeta med sina grannar vid omfattande elavbrott.

– De som har minst beredskap vid ett eventuellt strömavbrott är de som bor i lägenheter i storstäderna, på grund av att det händer så sällan där, säger Tony Abaji, projektledare för enheten för trygg energiförsörjning på Energimyndigheten.

– Det man kanske inte tänker på är att vid ett längre elavbrott påverkas även fjärrvärmen, för det behövs nästan alltid el för att driva de pumpar som får värmen att cirkulera.

Vattendunkar
När man bor i lägenhet rekommenderar Fredrik Qvarnström vattendunkar till att hämta vatten från en eventuell vattenstation, filtar och värmeljus om det blir kallt, och förstås mat och någon typ av stormkök för att värma maten på.

– Lite sjukvård och våtservetter för att kunna tvätta sig är också bra, för blir det ett strömavbrott kommer vattnet i vattentornen bara räcka i några timmar, säger Fredrik Qvarnström.

Ficklampor är dessutom en bra investering – när det blir mörkt i trappuppgången kan det vara en fin tanke om grannar hjälps åt att lysa upp vägen och på så sätt undvika onödiga olyckor. Betydelsen av att tillskaffa sig information är nog så viktig, håll kontakt med grannar och hör om de vet mer eller om de behöver hjälp.

Ida Åkesson
 

FAKTA/10 Bra saker att ha vid elavbrott
Ficklampa
Batteriradio
Batterier
Stearin–/värmeljus
Tändstickor/tändare
Reservmat
Reservkök
Dunkar för vatten
Våtservetter
Sovsäck och filtar

Källa: energimyndigheten. se

Skriv en kommentar

Mer som detta