Ladda för årets stora bostadsmässa

04 sep 2018 | Teknikutvecklingen i bostäder, hållbar energi och renoveringstips går som en röd tråd genom årets upplaga av mässan Hem, villa och bostadsrätt. Ledordet är passion när över 300 utställare och ett utbyggt ”Gör det själv-torg” dukas upp i höst.

Mässan för allt om hemmet är numera ett väletablerat event. Den samlade besökssiffran för de fyra dagarna väntas ligga i spannet 35 000–40 000 personer.

– Ett mål för oss är att besökarna ska känna att det här är en ”måstemässa” dit man vill återkomma år efter år, säger Stockholmsmässans projektchef Göran Ekberg.

I årets upplaga blir det mycket om det smarta hemmet. Även energifrågan lyfts fram – där finns ett stort intresse märker utställarna.

– Ja det går fort. För något år sedan var det smarta hemmet nästan ingenting men växer nu fort. Vi tittar närmare på hur du kan styra ditt boende utan att vara hemma. Om vi går till energin är den också viktig, både hur du bor och vilket färdmedel du använder, förklarar Göran Ekberg.

Även ”Gör det själv-torget” utvecklas. Där kan både nybörjare och alla som behöver vässa sina kunskaper prova på målning och tapetsering under ledning av proffsen.

Av mässans besökare bor nästan en tredjedel i bostadsrätt. Besökarna rangordnar ämnena bygga om/renovera och tips om kök och förvaring högst.

– Enkäter visar också att 71 procent har planer på att förändra sitt boende. Det kan vara allt från att flytta, bygga om, bygga till eller renovera, säger Göran Ekberg.

En rad tv-kändisar medverkar också på mässan för att ge praktiska hantverkartips och inspiration, bland andra inredarna och kreatörerna Isabelle McAllister och Linda Schilén samt tv-snickarna Björn Christiernsson och Pirre & Mackan, kända från bland annat ”Äntligen hemma” respektive ”Nya arga snickaren”.

För fjärde året i rad håller Bostadsrätterna i trådarna för ”Bostadsrättens dag” under mässan. På programmet står ett flertal seminarier, där vattenskador och försäkringsskydd är ett nytt inslag, och laddstolpar för elbilar på föreningens mark ett annat.

– Sedan har vi några återkommande och alltid lika intressanta punkter. Till exempel: vad ska jag tänka på när jag ska sälja eller köpa en bostadsrätt? Det blir olika tips på olika finansieringslösningar, säger Thomas Lagerqvist, marknadschef på Bostadsrätterna.

Bostadsrättens dag, lördagen 13 oktober, inleds med ett seminarium där Bostadsrätternas vd Ulrika Blomqvist redogör för vad den som bor i en bostadsrättsförening bör känna till, inte minst för att kunna vara med och påverka sitt boende. Ett exempel är gränsdragningen mellan medlemmens respektive bostadsrättsföreningens ansvar.

Läs mer om programmet på bostadsratterna.se/bostadsrattens-dag, och välkommen till Bostadsrätternas monter A09:31 under hela mässan. Där kan du få individuell rådgivning från Bostadsrätternas jurister, tekniker och ekonomer.

Lars Öhman

Skriv en kommentar

Mer som detta