”Ibland tittar folk in genom fönstret”

Bild från Brf Bruksplatsen Foto: Malin Grönborg
26 jan 2021 | Är det ett museum, ett allmänt utflyktsområde eller kanske ett kafé? Inget av det, faktiskt. Bruksplatsen i Robertsfors är en bostadsrättsförening som ligger på historisk mark och den unika miljön skapar förutsättningar för stor gemenskap bland dem som bor här.

Flera faluröda hus i olika storlekar står utplacerade på sammanlagt 4,5 hektar mark. Den välskötta gräsmattan tar upp till fem timmar att klippa och grusgångarna kräver sitt underhåll för att hålla borta ogräs, men det är snyggt och prydligt. Nedanför området rinner Rickleån.

Husen byggdes på 1700- och 1800-talen som en del av Robertsfors bruk. Ett museum ligger lite längre bort, där berättas det om industrialismens framväxt från 1758 till mitten av 1900-talet. De faluröda byggnaderna utgjorde då arbetarbostäder och det som varit ladugård och sädesupplag fungerar i dag som garage och förråd.

1988 sålde Modo, numera Holmen, området och bostadsrättsföreningen Bruksplatsen bildades.

– Att leva och bo i en historisk miljö är speciellt. Ibland kommer människor och tittar in genom fönstren, för de tror att det är ett kafé här. Många tror också att platsen är kommunal och sätter sig vid vår grillplats, men det är vi som sköter området och vägen här, säger Tomas Forsberg som är ordförande i bostadsrättsföreningen. Han bor själv i ett av de stora husen som numera bara huserar tolv personer. Men här har som mest 106 personer bott samtidigt – arbetare med familjer.

Det kan vara en utmaning att hålla sig till de riktlinjer som finns. Vi vill ibland göra förändringar som inte går.

Tanken är att hålla nere boendekostnaderna genom att sköta så mycket som möjligt själva. Medlemmarna hjälps åt att måla en gång per år, klippa gräs, se till att det är skottat framför brevlådorna vintertid och hålla efter i den mån de kan.

– Det är klart att om man är gammal så orkar man inte lika mycket, men alla kan bidra på något sätt, säger Tomas Forsberg.

Eftersom bostäderna ligger på ett historiskt område finns restriktioner kring vad som får ändras och inte. Inne i lägenheterna finns inga kulturminnesmärkningar, men utomhus råder vissa regler.

– Det kan vara en utmaning att hålla sig till de riktlinjer som finns. Vi vill ibland göra förändringar som inte går. Exempelvis vill vi byta till plåt från enkupigt tegeltak på ett av husen, eftersom det inte är dimensionerat för den tyngden, men det har vi fått nej på, säger Tomas Forsberg.

Omsättningen på lägenheterna är inte stor och det händer att människor hör av sig för att ställa sig i kö, även om det inte finns någon sådan. Varje bostadsrättshavare säljer sin egen bostad, om eller när det är aktuellt, precis som vilken bostadsrätt som helst. Det viktiga är att köparen är införstådd med konceptet som Bruksplatsen har – att det krävs engagemang från dem som bor här.

– Vi turas om att vara månadsansvariga. Det innebär att hålla koll på att allt ser bra ut på området – trimma gräs, plocka bort kvistar som blåst ner, vara lite av en vaktmästare, säger Sverker Moritz, vice ordförande i föreningen.

Han och Ella Moritz har bott här i tio år. Innan har de ägt två hus i Robertsfors, men aldrig förr upplevt en sådan grannsämja eller sammanhållning.

– Där vi bott tidigare har vi inte delat kratta med grannen så som vi gör här. Gemenskapen är det bästa. Vi bor nära varandra och umgås på våra arbetsdagar då vi målar, och på våra fester, säger Ella Moritz.

Hon är i full färd att kavla ut mjukkakor i områdets bagarstuga samtidigt som Lisbeth Vikström gräddar dem i den vedeldade ugnen. Det doftar ljuvligt och mjölet yr när kakorna borstas av och läggs på galler för att svalna.

Ingen vet riktigt hur gammal den lilla stugan är, men en gissning landar på tidigt 1800-tal.

Lisbeth Vikström har bott på Bruksplatsen i fem år. Tidigare hade hon och maken ett jordbruk en bit utanför samhället, men uppskattar att bo på ett ställe där alla hjälps åt.

– Det är en trygghet. Det är väldigt roligt med alla fester som vi brukar ha. Vi börjar med surströmming på hösten, sedan stöper vi ljus, har julbord i form av ett knytkalas och förra året hade vi en jubileumsfest.

Johanna Lindqvist

 

Bild från Brf Bruksplatsen Foto: Malin Grönborg

Brf Bruksplatsen ligger på det gamla bruksområdet i Robertsfors i Västerbotten. Bruket, som startade i mitten av 1700-talet, behövde arbetarbostäder, och det är dessa som byggts om och numera fungerar som bostadsrätter.

I föreningen ingår sex bostadshus som rymmer en till åtta lägenheter, förrådsbyggnader, garage och en bagarstuga. Det finns 24 lägenheter och just nu bor här 42 personer.

Skriv en kommentar

Mer som detta