I Norge kan unga få hjälp in på bostadsmarknaden

Bild Alejandro Decap och Frida Tørring
14 aug 2019 | Många länder i Europa har infört olika åtgärder för att underlätta för unga att köpa sin första bostad. Ett exempel är vårt grannland Norge, där det finns ett skattegynnat bosparande för unga. Det bidrog till att Alejandro Decap och Frida Tørring fick hjälp att komma in på den tuffa bostadsmarknaden i Oslo.

I mars 2019 var det genomsnittliga kvadratmeterpriset för bostadsrätter i Oslo, knutna till byggbolaget och förvaltaren OBOS, uppe i närmare 64 000 kronor per kvadratmeter. Det är en höjning på drygt 9 procent jämfört med mars 2018.

– Ska du köpa en bostad i Oslo måste du gå på 5:2-dieten. Du har helt enkelt inte råd att äta två dagar i veckan, säger Alejandro Decap, 31.

Kontantinsatsen för bostadsköp i Norge är 15 procent, vilket innebär cirka 450 000 norska kronor för att en bostad där priset landat på 3 miljoner. Av den anledningen är det många norska ungdomar som får hjälp av föräldrar och svärföräldrar när det är dags att köpa sin första egna bostad.

Men så var det inte för Alejandro Decap och Frida Tørring. De har sparat och gnetat för att ha råd att köpa sin bostadsrätt i en förort till Oslo. Varje månad satte de in pengar på ett så kallat BSU-konto, en sparform där unga under 34 år kan spara upp till 25 000 kronor om året. Sparformen är fördelaktig, eftersom det går att göra avdrag på skatten med 5 000 kronor per år.

Det unga paret stormtrivs i sin första gemensamma bostad, och är väldigt tacksamma över att de hade möjlighet att spara pengar på ett BSU-konto.

– Det betydde mycket för oss. Räntan var låg, så skatteavdraget gav en bra avkastning på sparpengarna. Det här gjorde det möjligt för oss att spara effektivt, samtidigt som det var motiverande, säger Alejandro Decap.

Pengar som sätts in på ett BSU-konto öronmärks till bostadsköp, vilket gör den både trygg och gynnsam. En annan fördel är att sparformen är tillgänglig för alla, oavsett ekonomisk situation.

– Alla länder borde ha ett liknande sparande för unga, säger Alejandro Decap.

Inga Ragnhild Holst

 

DET HÄR ÄR BSU

Sparform för unga under 34 år, med avdrag på skatten upp till 5 000 norska kronor/år. Maxbelopp som kan sparas per år är 25 000 norska kronor, och det totala maxbeloppet som får sparas i ett BSU-konto är 300 000 norska kronor.

Pengarna på kontot kan användas till en egen bostad, tomt eller till betalning av räntor och avdrag på en redan existerande bostad, aktier, andelar eller obligationer förutsatt att bostaden är införskaffad efter att ett BSU-kontrakt är påskrivet. Pengarna kan också användas till garage.

Närmare 348 000 unga har fått avdrag på skatten genom att använda sig av BSU sedan sparformen introducerades 1992.

Sparformen har kritiserats för att maxbeloppet har varit för lågt. År 2016 höjdes taket från 200 000 till 300 000 norska kronor.

Källa: Norska skatteverket

STARTLÅN

Norska kommuner kan ge lån till människor som inte har möjlighet att spara ihop något eget kapital. Kandidater till dessa så kallade startlån kan vara familjer med behov av en bostad, människor som får olika typer av bidrag eller som har andra behov. Men kriterierna för att få startlån är hårda, 2017 beviljades totalt 6 905 personer startlån i Norge.

Källa: Husbanken.no

Skriv en kommentar

Mer som detta