Hjälpa flyktingar i föreningen

Vi får just nu många frågor i rådgivningen från föreningar som vill hjälpa människor som flyr kriget i Ukraina. Kan vi låta en familj bo i vår övernattningslägenhet? Är detta ett skäl för medlemmar att få hyra ut i andra hand? Här tar vi upp några saker som föreningen behöver tänka på.

Miljontals människor är på flykt från krigets Ukraina. En del når även Sverige och mängden väntas öka. Det gör att många vill hjälpa till med boende för dessa familjer. För medlemmar i en bostadsrättsförening är det tillåtet att ha inneboende utan att fråga styrelsen. Men många föreningar hör av sig till oss och frågar om de till exempel kan låta någon bo i deras övernattningslägenhet.

Först och främst ska sägas att en bostadsrättsförenings ändamål är att upplåta bostäder för permanent boende och även lokaler åt sina medlemmar att använda. Att erbjuda lokaler i föreningen för boende i något annat sammanhang ligger utanför det syftet. Men bostadsrättsföreningens medlemmar kan ändå komma fram till att de vill hjälpa till på det sätt de kan. Det är dock bra om alla medlemmar i föreningen är överens om det.

Här följer några frågor vi har fått när det gäller detta:

Behöver vi verkligen hålla en stämma om det här?

För att få reda på alla bostadsrättshavares mening är det lämpligt att ta upp frågan på årsmötet eller en extrastämma. Och, rent juridiskt, om ni har en övernattningslägenhet som i dag kan nyttjas av alla medlemmar i föreningen och som ni tänker låta en flyktingfamilj bo i tar ni ju bort en tillgång för medlemmarna. Därför bör beslutet fattas på en föreningsstämma.

Vilken majoritet krävs för att beslutet ska vara giltigt?

Beslutet fattas på stämman med enkel majoritet, alltså att övervägande delen medlemmar godkänner det.

Vi har en gemensamhetslokal som inte är tänkt att bo i. Kan vi låta några familjer bo där?

Eftersom det handlar om ett ändrat sätt att använda lokalen, alltså från en lokal – som hyrs för kommersiell verksamhet eller av medlemmarna – till bostad krävs bygglov från kommunen. Bland annat krävs en viss boendestandard.

Vi har kommersiella lokaler som just nu är outhyrda. Kan vi låta någon bo där?

Ja, för detta krävs ingen stämma – det kan styrelsen besluta om. Dock krävs även i det här fallet bygglov för ändrat användningsområde – från lokal till bostad.

Är det något som behöver förändras för att det ska vara möjligt?

Ja, ni behöver bland annat se över brandskyddet. Om en lokal används för boende ska det till exempel finnas två utrymningsvägar. Det bör också finnas toalett, dusch och tvättmöjligheter.

Gäller föreningens försäkring?

Bäst är om styrelsen stämmer av med sitt försäkringsbolag. Det är troligt att någon typ av tillägg till befintlig försäkring eller utökat försäkringsskydd behövs.

Hur är det med besittningsskyddet?

Det är också en fråga som är viktig att bevaka. Ta gärna hjälp av en jurist för att undvika att besittningsskyddet börjar gälla. Men om ingen hyra tas ut är det inget hyresförhållande och familjen får då inget besittningsskydd.

Några medlemmar har lägenheter i föreningen som skulle kunna hyras ut i andra hand. Kan styrelsen tillåta det till en ukrainsk familj?

Samma giltiga skäl för medlemmarna att hyra ut enligt bostadsrättslagen gäller ju oavsett situation. Sedan kan en förening vara mer generös. Men tänk på att det kan bli normgivande framöver.

Finns det några andra negativa konsekvenser som kan uppstå i efterhand?

Styrelsen behöver ta med i beräkningen att lokalerna kan få ett betydligt högre slitage än om de hyrs ut som de var tänkt.

Krävs någon form av avtal?

Ja, avtal kan skrivas direkt med familjen och då bör avtalet specificeras med bland annat att avtalet inte omfattas av hyreslagen, bostadsrättslagen eller den så kallade privatuthyrningslagen. Ta hjälp av en jurist!

Avtal kan också skrivas med en hjälporganisation eller den egna kommunen.

Tips!

Hur ska vi tänka för att fatta rätt beslut?

  • Se till att göra en ordentlig risk- och konsekvensanalys som underlag till stämman.

  • Även en kostnadskalkyl behöver tas fram. Lokalen kommer att dra mer värme, el och vatten och inte generera några inkomster under tiden. Ett utökat försäkringsskydd kostar också. Liksom att återställa lokalerna i det skick de var före ”uthyrningen”.

  • Fundera också över vad det är för åtagande: är det tre veckor, tre månader eller kanske till och med flera år? Gör utvärdering av olika scenarier.

  • Tänk på att inte fatta beslutet lättvindigt – av omsorg om både föreningen, medlemmarna och den eller de som flyttar in hos er.

Rev.2022-06-21

Bli medlem

Testa oss och se vad vi går för. Bli medlem nu så bjuder vi på medlemskapet under hela 2024 (om föreningen inte har varit medlem tidigare).

Läs mer om medlemskapet