Här vägrar Postnord att dela ut breven

Hans Wallenberg är ordförande i en bostadsrättsförening som inte får någon post utdelad från Postnord.
08 nov 2016 | I drygt fyra månader har de boende på Bellmansgatan 28 i Stockholm varit utan brevutdelning. Postnord vägrar. – Fullständigt oacceptabelt, säger Hans Wallenberg, ordförande för bostadsrättsföreningen.

Sedan juni har Postnord stoppat brevutdelningen till bostadsrättsföreningen  Bellman 28. Föreningen äger en fastighet från 1882 där brevinkasten sitter högt upp på de gamla spegeldörrarna, som är i original.

Postnord anser att brevinkasten sitter i fel höjd och att det är för mörkt i trapphuset. Därför har brevutdelningen stoppats av arbetsmiljöskäl.

– Det här är bara löjligt och orealistiskt. Brevinkasten har ju alltid suttit där och vi skulle behöva byta till industriarmatur för att få den belysning som Postnord kräver. Tidningsbuden klagar inte, säger föreningens ordförande Hans Wallenberg.

Gulklassificerad

Han framhåller att föreningen är mån om husets kulturhistoriska värde och att fastigheten är gulklassificerad av Stockholms stadsmuseum. Att installera postboxar i entrén skulle innebära ett stort ingrepp och hindra utrymningsvägar och sophantering.

För att få sin post måste de boende gå nära en kilometer till Postnords företagscenter.

– Det är förstås mycket irriterande, men mest upprörande är att det inte finns någonstans att vända sig. Vi har skrivit till Post- och Telestyrelsen och fått svar att Postnord kan göra i princip vad de vill av arbetsmiljöskäl och för att effektivisera, säger Hans Wallenberg.

Mats Lindbäck, informationschef på Bostadsrätterna, får ofta samtal från bostadsrättsföreningar som fått påtryckningar från Postnord om att de bör installera fastighetsboxar. I ett par fall har postutdelningen stoppats.

– Det är orimligt att bostadsrättsföreningar och andra fastighetsägare ska bekosta Postnords rationaliseringar eller arbetsmiljöansvar, säger Mats Lindbäck.

Webbsida

Råd om vad som gäller kring installation av fastighetsboxar, så kallade postboxar, finns samlat på en webbsida i en gemensam satsning från Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB, Hyresgästföreningen och Sabo.

Läs mer på: www.postboxar.info

Nils Sundström

Skriv en kommentar

Mer som detta