Familjerådgivaren: Dela lika är oftast bäst

Avtal för äktenskapsförord.
21 nov 2016 | Förbered skilsmässan redan vid bröllopet. – Det är bättre att skriva äktenskapsförord och liknande när man är överens, än när man inte är det, säger familjerådgivare Lena Cronqvist.

Med bas i Lund har hon under de senaste decennierna arbetat som familjerådgivare i såväl privat som kommunal regi. Lena Cronqvist berättar att ungefär hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa.

– Förr ägde man nästan ingenting när man flyttade ihop. I dag köper man kanske en lägenhet eller ett hus, tillgångar som stiger i värde. Och ju större värden, desto svårare kan det bli att i framtiden komma överens om vad som är ditt, mitt och hur vi ska dela.

– Om den ena av parterna dessutom har en väldigt mycket svagare ekonomi än den andra, ökar risken för konflikter. Med en god ekonomi kommer en viss säkerhet och trygghet.

Vad ska man göra?
– Det kan låta negativt, men jag tycker att det borde vara en självklar sak för alla par som funderar på att flytta ihop eller gifta sig att diskutera och skriva ner vad som ska ske om de i framtiden vill dela på sig. Ofta är kvinnorna till exempel hemma mer med barnen än vad männen är och förlorar då i pensionspoäng.

Hur ska man göra med det? Är det inte konstigt att börja ett äktenskap med att diskutera en eventuell skilsmässa?
– Det är lättare att bli överens om äktenskapsförord och andra dokument när man är vänner än när man inte är det.

Vad ska par göra som ska skiljas och som inte kommer överens om hur det ska gå till?
– Jag tycker att de ska sätta sig ner och fundera på vad de egentligen strider om. Vem drabbar detta? Finns det barn, bör de ha dem i fokus. Det gäller att som vuxna och ansvarsfulla personer ta ansvar.

Om de inte kan diskutera med varandra?
– Ta hjälp. Ibland kan det vara så att man inte klarar att lyfta sig själv och se konflikten utifrån utan kör i diket. Då kan det vara bra att ta hjälp av en familjerådgivare eller parterapeut. Då får man hjälp att fokusera på det som är viktigt.

– Ofta handlar inte konflikten om det som man bråkar om. Det är nästan alltid något annat som ligger bakom.

Hur vanligt är det att skilsmässouppgörelser havererar?
– Jag har genom åren träffat många par som klarat detta ganska bra. Mest konflikter blir det när det handlar om stora löneskillnader, det vill säga när den ena av parterna har mycket sämre ekonomi än den andra.

– Eller så tycker han kanske att han ska ha mer för att han har arbetat mer med renoveringen av huset eller lägenheten.

Hur gör man då?
– Att dividera om vem som har gjort eller betalat mest leder nästan alltid fel. En bra utgångspunkt är
därför hälften var. Allt kan dessutom inte värderas i pengar. Ofta har man lagt ner lika mycket möda och ambition i förhållandet. Därför är det rimligt att dela lika om man inte tidigare kommit överens om annat.

Mikael Bergling

Läs också: När kärleken tar slut

Skriv en kommentar

Mer som detta