Ett lyft för soporna

Bild:  Mahnaz Safari, boende i Brf Huvudstalund i Solna
29 maj 2019 | Allt fler bostadsrättsföreningar väljer att investera i underjordiska avfallssystem för sitt matavfall och för hushållssoporna. Mindre lukt, färre hämtningar och minskade kostnader är resultatet för bostadsrättsföreningen Huvudstalund i Solna.

För två år sedan installerade Brf Huvudstalund två underjordiska behållare för matavfall och två behållare för hushållssopor. De ersatte 25 plastkärl som tidigare stod utanför föreningens portar.

Åtgärden har halverat kostnaden för sophämtningarna.

– Det nya sopsystemet kostade drygt en halv miljon kronor. Med en avskrivning på 20 år minskar vi kostnaden för avfallet med 10 000 kronor om året, men nu äts den besparingen tyvärr upp av den avgiftshöjning som Solna stad aviserat, säger Gerdt Lundeberg, ordförande i Brf Huvudstalund.

Det nya systemet innebär dock flera fördelar. Problemet med råttor och fåglar som samlades kring de tidigare plastkärlen är borta. Likaså lukten från avfallet.

Föreningen tittade på fyra olika system och valde till slut ett fabrikat från Nederländerna. Tekniken är mycket vanlig i Benelux-länderna, men även i Danmark och Finland.

Den växande trenden med underjordiska avfallssystem bekräftas även av San Sac – en av de ledande aktörerna på området i Sverige.

– Vi hade en försäljningsökning på 30 procent förra året och sålde 1 300 behållare i Sverige, säger Stefan Danesand, vd för San Sac.

Han ser flera drivkrafter bakom det ökande intresset. Dels är det arbetsmiljöaspekten – tömningen utförs med kranbil så att personalen slipper göra tunga lyft; vilket också flera kommuner premierar med lägre hämtningstaxa. Dels sparar avfallssystemet värdefull markyta för fastighetsägarna.

Nils Sundström

Skriv en kommentar

Mer som detta