"De flesta kan bidra med något i föreningen"

Några av portombuden i Brf Beckasinen i Bromma: Sven Nilsson, Rolf Pettersson och Kristoffer Fagerstedt med sonen Benjamin.
13 sep 2016 | I föreningen Beckasinen blir alla nya som flyttar in välkomnade av ett portombud. Portombuden sköter också allmänt fix i sina portar. – Allt vi gör själva är pengar in i föreningen, säger Kristoffer Fagerstedt.

Arbetsgrupper är ett smart sätt att både stötta grannsämjan och förbättra ekonomin: it-grupper, festkommittéer eller grupper med ansvar för uteplatsen.

Det finns mängder av föreningar som ökar trivseln och minskar på utgifterna genom delat ansvar. Ett bra exempel är bostadsrättsföreningen Beckasinen i Bromma, där man sedan många år har en helt egen lösning med så kallade portombud. Var och en av de åtta portarna i fastigheten har ett eget portombud som hälsar nya medlemmar välkomna och som visar dem tvättstugan, grovsoprummet, bastun och övernattningsrummet.

– När nya flyttar in brukar jag ringa på för att presentera mig och lämna över en blomma. De flesta blir glada och lite överraskade, berättar Kristoffer Fagerstedt som varit portombud i snart fem år.

Prydligt

De går också ronder i sina portar för att se till att det ser prydligt ut och för att kontrollera att allt fungerar som det ska. Om exempelvis hissen krånglar gör de en felanmälan. Källsorteringen är ett annat ansvarsområde.

– Sista lördagen i varje månad är grovsoprummet öppet i en timme. Då står någon av portombuden där och ser till att det folk slänger hamnar på rätt plats, säger Rolf Petterson, som är vicevärd och har ansvar för lite fler områden än de andra portombuden.

Rolf har varit vicevärd i flera år och tycker om att ha uppgifter att sköta om. Som pensionär har han också tiden.

– Det är kul att ha något att syssla med. Folk ringer mig när de har olika problem. Ibland hänvisar jag till fastighetsskötaren, andra gånger fixar jag det själv. Som att byta glödlampor hos de äldre i huset.

Inför årsstämman brukar portombuden föreslå förbättringar. Kristoffer har till exempel motionerat om ett nytt bokningssystem till tvättstugan. En gång om året träffas också portombuden på ett möte, där de tar upp olika frågor och problem som de har stött på.

– Vid något möte kom det fram att flera retade sig på ungdomarna i huset som sparkade i rabatterna. Då gick jag och pratade med dem. Det gick hur bra som helst och de slutade på en gång.

Ekonom

Kristoffer är yngst bland portombuden och fick frågan om han ville bli ombud i sin port strax efter att han och sambon hade flyttat in.

– Jag är ekonom och tänker att allt som vi själva gör är pengar in i föreningen. Sedan har jag alltid tyckt om att engagera mig. Har man tid tycker jag att man ska det. De flesta kan bidra med något.

Text: Linnea Bolter
Foto: Magnus Liam Karlsson

Läs också: Använd kompetensen i föreningen 

Skriv en kommentar

Mer som detta