De bygger sina egna bostadsrätter

Emma Levén, Karin Kjellson och Mark Robinson från nystartade bostadsrättsföreningen Villa Mälarhöjden i sydvästra Stockholm.
06 dec 2016 | Kan man skapa sitt eget drömboende utan att köpa dyrt till marknadsvärde? Här är bostadsrättsföreningen som själva ska bygga sitt boende. Mitt i villaförorten.

I stora villaförorter blir det allt vanligare att byggbolag köper upp gamla villor för att riva dem. Det är en lönsam affär att i stället bygga flerfamiljshus eller stadsradhus på platsen. Villaområdena har nämligen ofta gamla detaljplaner som tillåter större hus än det som står på tomten.

Men exploatering väcker ofta oro och kritik hos grannarna. Så är dock inte fallet med ett nytt byggprojekt i Mälarhöjden i sydvästra Stockholm.

Nystartade bostadsrättsföreningen Villa Mälarhöjden låter den gamla villan från 1923 stå kvar och bygger dessutom två nya mindre hus på tomten för att skapa totalt fyra bostadsrätter.

– Vi gör en omsorgsfull nybyggnation. Alla fruktträden ska få stå kvar och alla lägenheter får utgång till trädgård, säger Karin Kjellson som är en av medlemmarna i bostadsrättsföreningen.

Cykelavstånd

Tomten ligger bara 200 meter från tunnelbanan och på cykelavstånd från centrala Stockholm. Tomten är inte så stor att den kan styckas i två delar, men detaljplanen gör det möjligt att bygga större och skapa bostäder för fler familjer fördelat på flera huskroppar.
– Det ger oss en väldigt stor frihet att skapa de bostäder vi vill, säger Karin Kjellson som själv är arkitekt och delägare i arkitektbyrån som ritat de nya husen.

Den stora fördelen med projektet, som hon ser det, är att föreningen själv är byggherre.

– Vi räknar med att våra boendekostnader kommer att vara 40 procent lägre än om vi hade köpt något färdigt till marknadspris, säger Karin Kjellson.

Att bilda en bostadsrättsförening var själva nyckeln för att komma igång med projektet.

– Bostadsrättsidén är relevant för många som äger hus och vill dela det med andra eller för grupper som oss som letar hus men inte har råd att själva bo i ett sånt här område. Genom att gå ihop och bygga kan vi få ned våra boendekostnader – det är ju den ursprungliga idén med en bostadsrättsförening, säger Karin Kjellson.

Känner varandra

Bakom bostadsrättsföreningen står två familjer, som känner varandra sedan länge, och där de fyra vuxna i dag är medlemmar. Minst tre medlemmar måste finnas för att bilda en bostadsrättsförening.

– Tanken var redan från början att vi skulle skapa boenden för fler än två familjer, säger Emma Levén som är en av medlemmarna.

Projektets totalkostnad ligger på 20 miljoner kronor. Det finansieras av att familjerna först sålt sina respektive lägenheter och fått byggnadskreditiv hos en bank. I skrivande stund har bostadsrättsföreningen precis fått bygglovshandlingar. Om allt går enligt planerna kan husen börja byggas till våren och kanske vara inflyttningsklara julen 2017. Eller 2018.

Vad har varit svårast hittills?
– Att våga ta steget och gå in i det här tillsammans. Tanken är spännande, men att faktiskt sälja sin lägenhet för att köpa något gemensamt är en ganska konstig grej, säger Mark Robinson.

Nils Sundström

Skriv en kommentar

Mer som detta