”Bygg mer, smartare och billigare”

Bild Jonas Spangenberg, vd, BoKlok och Ulrika Blomqvist, vd, Bostadsrätterna
21 dec 2017 | Det behövs fler prisvärda bostäder i olika former för att mota bostadsbristen. Allt för många nyproduktioner ligger i ett för högt prissegment, konstaterar Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna, i ett möte med Jonas Spangenberg, vd för byggbolaget BoKlok som i 20 år satsat på billigare bostäder för alla.

Bostadsbyggandet har ökat kraftigt på senare år – så även under 2017. Men nu märks en tydlig inbromsning på bostadsmarknaden. Priset på bostadsrätter sjunker något samtidigt som Boverket märker att byggbolag har svårigheter att få avsättning för nyproduktion på vissa marknader där det har byggts mycket.

Ulrika Blomqvist (U): Vad är din analys av läget för nyproduktion?

– Det har byggts väldigt mycket i ett högre prissegment. Byggindustrin är tyvärr väldigt konservativ där den grundläggande logiken är att ju dyrare vi säljer desto mer pengar tjänar vi. Men jag representerar en annan aktör som tänker annorlunda och vet att det inte behöver vara så. Vi ser trots allt en fortsatt bostadsbrist i Sverige eftersom det byggs fel typ av bostäder, säger Jonas Spangenberg.

U: Hur påverkar marknadsläget er?

– Som tonläget är i media nu, och jag har sett det förr, finns en överhängande risk att vi hamnar i en masspsykos att just nu är det inte rätt att köpa bostad. Då spelar det ingen roll vilken prisskala det handlar om. Men det behöver inte ta särskilt lång tid för att marknaden ska nyktra till och komma ur det.

– Rent egoistiskt är det skönt att vi är lite ensamma i vårt prissegment, men vi skulle inte rädas konkurrensen. Sverige behöver fler aktörer som är lika tydliga som vi med att bygga bra och billiga bostäder.

U: Finansieringskraven gör att många yngre har svårt att komma in på bostadsmarknaden, men även äldre har svårt att ändra sitt boende. Hur ska rörligheten på marknaden öka?

– Det här är komplext. Det hänger samman med att många tycker att det finns för lite prisvärt att  flytta till, dagens ränteläge, att det inte finns någon fastighetsskatt med mera. Vill man sammanfatta det i en mening så är det för billigt att bo och för dyrt att flytta.

– Alldeles för många äldre sitter kvar för länge i sina stora villor. Ska de flytta därifrån så får de 1,5–2 miljoner för huset och sen får de betala lika mycket för att flytta in i en 60 kvadratmeter stor lägenhet och dessutom får de en månadsavgift på toppen av det.

BoKlok, som ägs av Skanska och Ikea, har sedan starten en tydlig prispolicy för sina projekt. Det får inte finnas något jämförbart alternativ på den lokala marknaden som är billigare. För 2017 räknar BoKlok med att boendekostnaden i projekten inte får vara högre än 7600 kronor i månaden.

– Det motsvarar vad en ensamstående förskollärare med ett barn har råd att lägga på sitt boende. Vi utgår nämligen just från vad en förskollärare tjänar. Det sätter taket för våra priser.

Sverige behöver fler aktörer som är lika tydliga som vi med att bygga bra och billiga bostäder.

U: Du har nyligen i Dagens Industri varnat för att höga markpriser riskerar att göra Stockholm till ett reservat för rika. Hur påverkar markpriserna era projekt?

– De är helt avgörande för om vi ska kunna bygga för alla. Stockholm har markpriser på nära 40 000 kronor per kvadratmeter. Det är långt mycket mer än vad ett BoKlok-hem slutligen kostar för kunderna. Vårt snittpris till kunderna ligger i Stockholms grannkommuner på 25 000 kronor per kvadratmeter. Då förstår man ju att det inte går ihop.

U: Om nu markkostnaden är en så stor del i byggkostnaden och i slutänden priset för konsumenterna – går det inte att bara kapa markpriserna?

– Det finns uppenbarligen aktörer som är beredda att betala höga markpriser. Men om jag var kommunpolitiker skulle jag ställa mig frågan – vad vill jag långsiktigt med kommunen? Är det bra att många olika sorters människor har råd att efterfråga bostäder här? Om jag tar extremt mycket betalt för marken kommer boendekostnaden för de bostäder som byggs där att vara väldigt hög.

Jonas Spangenberg nämner ett system som finns i Finland, där BoKlok också är verksamt. Där kan kommuner sätta ett fast, lågt pris på marken – sedan får byggbolagen tävla om att bygga hus med den lägsta boendekostnaden.

– Jag tror att den modellen skulle vara attraktiv även i Sverige. Den skulle driva aktörer i en annan riktning.

U: Jag har träffat politiker från mindre orter som säger att de vill ha nya bostadsrätter i kommunen, men att ingen byggare är intresserad. Vad ska de göra?

– Det finns naturligtvis orter där även våra priser är för höga, men vi försöker ständigt hitta former för att nå fler.

– Hela tricket handlar om att omvandla behov till efterfrågan. Det är allas vår uppgift. BoKlok är inte den enda lösningen. Det behöver byggas mer, lite smartare och lite billigare.

Nils Sundström

 

Bild Jonas Spangenberg, vd, BoKlok

JONAS SPANGENBERG

Ålder: 55.

Bor: Med familj i villa i Helsingborg. Uppväxt på landet.

Gör: Vd för BoKlok. Verksam i byggbranschen i 30 år.

DET HÄR ÄR BOKLOK

BoKlok är ett boendekoncept som utvecklats av Ikea och Skanska. Bolaget grundades 1996 av Ingvar Kamprad och Melker Schörling och satsar på prisvärda bostäder – både flerbostadshus och  enfamiljshus.

• Företaget bygger omkring 1 200 bostäder per år och har totalt byggt 10 000 bostäder i Sverige, Finland och Norge.

• 50 procent av kunderna är mellan 25 och 35 år och 70 procent kommer från boende i hyresrätt.

Skriv en kommentar

Mer som detta