Bostadsbristen ett hinder för separation

"Alla par som funderar på att flytta ihop eller gifta sig borde diskutera och skriva ner vad som ska ske om de i framtiden vill dela på sig".
23 nov 2016 | Bostadsbristen gör att fler och fler par bor ihop även efter att de har separerat. – Andra låter barnen bo kvar i bostaden, medan de själva flyttar runt, säger familjerådgivare Lena Cronqvist.

Hon berättar att det finns många olika sätt att lösa en separation på.

– En del par är väldigt överens om att de inte ska bo ihop längre, samtidigt som de är goda vänner och mycket måna om att göra det som är bäst för barnen.

– I stället för att, vilket är det vanligaste, låta barnen bo växelvis hos sig, väljer de kanske att låta barnen bor kvar i den gamla bostaden och i sin invanda miljö, medan de själva flyttar runt.

Var bor föräldrarna när de inte bor i den gamla bostaden?
– Under tiden de letat efter en mer permanent lösning vet jag par som tillsammans hyrt en liten lägenhet i andra hand som de delat på. När den ena har bott med barnen, har den andre bott i lägenheten och tvärtom.

– Vid en separation vill nog de flesta att barnen så långt det är möjligt ska kunna bo kvar i sin invanda miljö, det vill säga kunna gå kvar i samma skola och umgås med samma vänner som tidigare. Med tanke på dagens bostadspriser kan det ibland vara svårt att hitta ett nytt boende i samma område som tidigare, åtminstone på kort sikt. Att föräldrarna då flyttar medan barnen bor kvar kan vara en lösning.

Mikael Bergling

Läs också: 
När kärleken tar slut
Familjerådgivaren: Dela lika är oftast bäst

Skriv en kommentar

Mer som detta