Bli inspirerad på årets största bostadsmässa

Inredaren och tv-profilen Isabelle McAllister medverkar även på årets mässa "Hem, villa & bostadsrätt".
29 sep 2016 | Bostadsrätterna blir en allt viktigare del av mässan Hem, villa &bostadsrätt. Nordens i särklass största bostadsmässa har på ett par år blivit en viktig kunskaps- och inspirationskälla för tusentals bostadsrättsinnehavare.

Med 45 000 besökare på fjolårets mässa i Stockholm och 12 200 på systermässan i Göteborg har Hem, villa & bostadsrätt blivit en viktig mötesplats för branschen. I år räknar arrangörerna med att locka 280 utställare. Att mer än var tredje besökare var bostadsrättsinnehavare är ett tydligt bevis på att målgruppen har breddats.

– Ja, bostadsrätterna blir mer och mer en integrerad del av mässan, säger Thomas Lagerqvist, marknadschef på Bostadsrätterna.

Han vill gärna att mässan ska fortsätta att växa, men det primära är hög kvalitet:

– Vi vill locka så många som möjligt. Men ännu viktigare är att alla besökare får med sig något hem, något mer än material och verktyg. Vi vill ge dem ny kunskap och nya idéer.

"En shoppingkasse"

Göran Ekberg, projektchef för Hem, villa & bostadsrätt använder en metafor med en shoppingkasse när han beskriver mässans innehåll:

– Man stoppar sin bostad i en kasse och sedan fyller med det man behöver som värme, fönster och kök. På väg ut mot kassorna kanske man kommer på att det vore bra med lite inredning också.

På Inspirationsscenen kommer mycket att handla om målning, tapetsering, färg, form, inredning, möblering, ordning och reda. Kunskapsscenen bjuder dels på konkret hantverkskunskap, dels på nyttiga kunskaper inom ekonomi och juridik. Kortseminarierna handlar bland annat om att sälja och köpa, försäkringar, lån och andrahandsuthyrning.

Namnkunniga deltagare

Startseminariet på Bostadsrättens dag lördag 8 oktober, har titeln "Har jag råd med bostad i framtidens Sverige?". Seminariet tar upp vad som händer när politikerna kompletterar lånetak och amorteringskrav med lägre ränteavdrag, återinförd fastighetsskatt och höjd reavinstbeskattning. DN-journalisten Viktor Barth-Kron leder en paneldiskussion med namnkunniga deltagare som KTH-professorn Hans Lind, Mäklarsamfundets vd Ingrid Eiken och Ulrika Blomqvist, vd för Bostadsrätterna.

Årets mässa bjuder även på rådgivningsplatser. Dit kan man ta med sig ritningar och utan kostnad få individuella råd om hur man till exempel renoverar sitt badrum.

Inredaren Isabelle McAllister medverkar även i år. Fler kända profiler som medverkar på mässan presenteras senare.

Thomas Östberg
 

FAKTA/Hem, villa och bostadsrätt
* Arrangeras 6-9 oktober på Stockholmsmässan i Älvsjö (28-30 oktober i Göteborg).

ÅRETS NYHETER
• Vitvaror och köksmaskiner får större plats. Tillverkare är på plats och visar hur man får ut så mycket som möjligt av moderna maskiner.
• ”Snickarlabbet” erbjuder praktiska kurser i hur man sågar till lister så att de passar ihop perfekt, hur proffsen spacklar, med mera.

BOSTADSRÄTTENS DAG I STOCKHOLM
Lördagen den 8 oktober är dagen med extra fokus på bostadsrättsfrågor. Kortseminarier för bostadsrättshavare och styrelsen i din förening. Kunskapsscenen vid A-hallens västra kortsida.

11.00–11:50 Har jag råd med bostad i framtidens Sverige? Paneldiskussion med Ingrid Eiken, vd Mäklarsamfundet, Hans Lind, professor bygg- och fastighetsekonomi KTH, Ted Lindqvist, vd Evidensgruppen, Maria Pleiborn, demograf och seniorrådgivare på konsultföretaget WSP, samt Ulrika Blomqvist, vd Bostadsrätterna. Moderator: Viktor Barth-Kron, journalist Dagens Nyheter.

12:00 Köpa och sälja bostadsrätt. Vad ska jag tänka på?

12:45 Vad ska jag tänka på när jag ska låna pengar för lägenhetsköp?

13:30 Prisutveckling på bostadsrätter.

14:15 Rättigheter och skyldigheter som bostadsrättshavare.

15:00 Andrahandsuthyrning – vad är det som gäller?

15:45 Ombyggnation av lägenhetens våtutrymmen.

Läs mer om punkterna här: www.bostadsratterna.se/bostadsrattens-dag
Övriga dagars kortseminarieprogram hittar du här: www.bostadsratterna.se/kunskapsscenen

Ingen anmälan behövs till kortseminarierna.

Skriv en kommentar

Mer som detta