Badrummets historia – från praktiskt till påkostat

Två badrum med några decennier på nacken.
13 feb 2017 | Tillgång till bad och toalett är självklarheter i Sverige. Men så var det definitivt inte för hundra år sedan. Och så sent som på 1960-talet saknade en tredjedel av bostäderna badrum. Nu håller de allt mer påkostade utrymmena på att bli lyxiga relaxrum där mer tid kan tillbringas.

Även om de första vattenklosetterna kom till Sverige redan på 1870-talet och några få rika människor byggde påkostade badrum kring sekelskiftet så tog det lång tid innan dessa bekvämligheter blev vanliga.

En förklaring är att Sverige en bra bit in på 1900-talet var ett fattigt land. En annan att det fanns olika typer av motstånd. De styrande i till exempel Göteborg tyckte att systemen med latrinkärl som byttes fungerade bra. Det fanns också en ekonomisk oro eftersom latrinen såldes som gödsel till jordbruket och gav staden en viktig inkomst.

Samhällsbygget

Så småningom blev vikten av bra hygien ett tungt argument i samhällsbygget av det moderna Sverige
– och en viktig åtgärd för att minska spridningen av farliga sjukdomar.

Men ännu i mitten på 1930-talet hade bara en av fem bostäder tillgång till vatten och avlopp inomhus, enligt en studie av Statistiska centralbyrån. Först under 1940- talet blev moderna badrum med tvättställ, toalett och badkar vanligt i nybyggda hus i Sverige. Rivningen av äldre hus påskyndade utvecklingen på 1960-talet.

– Ända in på 1960-talet var det många som saknade eget badrum. Men någon gång i slutet av 70-talet kan man säga att i stort sett hela befolkningen hade tillgång till ett eget badrum, säger Rolf Levin, intendent på Sveriges VVS-museum i Bromma.

En viktig förklaring till spridningen är det berömda miljonprogrammet, då det mellan 1965 och 1975 byggdes ungefär en miljon bostäder i Sverige. Programmet bidrog starkt till en standardhöjning vad gäller badrum och toaletter.

– Många större bostäder utrustades då med en toalett i badrummet och ytterligare en i ett separat
utrymme. En annan nyhet var termostatblandare där man kunde ställa in temperaturen och slapp ha
en kran för kallvatten och en med varmvatten, säger Rolf Levin.

Plastmattor försvann

Badrummens standard har därefter fortsatt att höjas steg för steg. På 1980-talet kom bland
annat handdukstorken och golvvärmen. 70-talets plastmattor och plastväggar och halvkaklade väggar försvann för en återgång till klinkergolv och helkaklat.

Viktigt är också att reglerna för tätskikt har skärpts och ger ett mycket bättre skydd mot fukt- och mögelskador än tidigare.

En trend som pågått och vuxit långsamt ända sedan 1980-talet är att badrummen blir allt viktigare, tar allt större plats och får kosta allt mer pengar.

– Ja, folk vill ha bubbelkar, jetstrålar, ångdusch, bastu, relaxrum, mysbelysning, spottar och så
vidare. Över huvud taget ska det vara vatten på fler ställen i bostaden. Förr bytte man kök när det
gamla var utslitet. Nu sker det kanske vart femtonde år. Det mönstret ser vi även inom bad, säger Rolf Levin.

Design viktigare
Hans uppfattning är att svenskarnas badrumsintresse främst handlar om att få till en snygg och trevlig helhet i sitt nya relaxrum. Design, färger och kvalitet på porslin, väggar och golv är viktigare än nya typer av produkter. Därför tror han inte att de moderna japanska toaletterna med belysning, värme och automatisk tvättning och torkning kommer att slå i Sverige:

– Nej, jag har faktiskt svårt att se något jättebehov av sådana produkter.
 

FAKTA/Badrumshistoria
*På 1870-talet importerades de första vattenklosetterna i porslin till Sverige från England. Stockholm och Göteborg byggde avloppsledningar, men toaletter fick inte anslutas.
*1906 blev det tillåtet att koppla in toaletter på stadens avloppsnät i Göteborg. Stockholm följde efter 1909.
*På 1920-talet började man bygga villor och lägenheter med badrum. I mitten av 1930- talet hade 20 procent av de svenska bostäderna rinnande vatten och avlopp.
*På 1940-talet blev badrum allt vanligare. Stockholmsutställningen 1930 och ”Lubbe” Nordströms reportage ”Lortsverige” 1938 bidrog till landets modernisering där det smutsiga skulle byggas bort.
*I mitten av 1960-talet saknade en tredjedel av hushållen i Sverige fortfarande badrum. De sista stadsdelarna anslöts till avloppsnäten under sent 70-tal.
*1980 hade 96 procent av stadsborna och 78 procent av landsbygdsborna badrum. I dag är siffran högre.

Ett rum med nya möjligheter

Synen på badrummet håller på att förändras. Det har blivit ett rum med möjligheter. Men en plats för att umgås är det inte ännu.

– Det vi gör i badrummet är fortfarande något relativt privat. Men man kan säga att badrummet håller på att bli en del av hemmet på ett annat sätt än tidigare, säger badrumsinredaren Noemi Ivanova.

Tillsammans med kollegan Therese Eldh driver hon den oberoende bloggen Badrumsdrömmar. I möten med kunder och läsare märker de ett ökat intresse för badrummet.

– Människor älskar ju att inreda sina hem. Nu är det badrummets tur och VVS-branschen hänger på med nya lösningar och bredare sortiment.

Dagens trender är dels klassisk retro med anpassning efter husets ålder och stil, dels det moderna med större kakel- och klinkerformat, två handfat och lite lyx. Men fortfarande är det grafiskt med mycket vitt, grått och svart.

I framtiden tror Noemi Ivanova på fler färger och att VVS kommer att ses som en del av möbelindustrin med försäljning i fler kanaler.

FAKTA/Badrumsrenovering
• En ”standardrenovering” kostar från cirka 100 000 kronor. Snittet ligger uppskattningsvis på mellan 200 000 och 400 000 kronor.
• Fokusera på det som sticker ut: golvet och detaljerna. För golvet är ytmässigt kanske bara en femtedel av väggytan och mer kostnadseffektivt att satsa pengar på.
• Planera noga och var tydlig i din kommunikation med hantverkare! Tänk på att allt våtrumsarbete ska utföras av en auktoriserad entreprenör.

Källa: Badrumsdrömmar

Thomas Östberg

Kommentarer

Badrum. Personligen tycker jag att svensk badrumsstandard har sjunkit kraftigt de senaste åren.
Bl. a. jämfört med t.ex. Spanien där man även i bostäder från straxt efter sekelskiftet har i princip ett badrum per sovrum.
Till yttermera visso är det nästan omöjligt att finna en modern lägenhet där man har något så hygieniskt elementärt som en bidé. Varför ?

Skriv en kommentar

Mer som detta