Årskrönika av vår vd Göran Olsson

23 dec 2011 | Vår vd Göran Olsson sammanfattar bostadsrättsåret och benämner detta som ett förändringens år. För vår del gick vi in i året som bostadsrättsorganisationen SBC och avslutar året med vårt nya namn: Bostadsrätterna. För bostadsrättens del går det att se en trend där ägandet blir starkare.

År 2011 varit ett förändringens år. Vi gick in i året som bostadsrättsorganisationen SBC och avslutar året med vårt nya namn: Bostadsrätterna. Bakgrunden till namnbytet är att vi ville ha ett namn som tydliggör vår verksamhet. SBC bildades för 90 år sedan och delades under 2004 i två: vi i Bostadsrättsorganisationen SBC, där ju föreningarna blir medlemmar, och så SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB, som hjälper föreningar med förvaltningstjänster.

Bostadsrättsorganisationen har under åren varit storägare i SBC AB. Men sammanblandningen mellan verksamheterna med snarlika namn har givetvis förekommit och 2011 föddes Bostadsrätterna. I slutet av året har vi även minskat vårt ägande i SBC AB. Samma tjänster ingår i medlemskapet såsom styrelserådgivning, avgiftsfria kurser i bostadsrättsskolan, styrelsetidningen som du nu håller i din hand, Din Bostadsrätt som går till de boende. Men vi lanserar även nya tjänster. Vi tar fram en webbplats som är anpassad efter medlemmarnas behov och på denna kommer vi under 2012 att lansera ytterligare nya tjänster.

För bostadsrättens del i Sverige skulle jag vilja peka på en trend som jag ser växa sig allt starkare och det handlar om synen på ägande. Ägandet är något som ligger i tiden med bostadsrätten som en allt vanligare bostadsform. Vi har också sett ägarlägenheter introduceras i Sverige, även om succén har uteblivit. Ägarlägenheter är vanliga i andra länder. Jag brukar hävda att bostadsrätten är vårt svar på ägarlägenheter. Samtidigt som ägandet blir starkare har också lägenhetspriserna stigit kraftigt. Med detta följer att bostadsrättshavare också har större förväntningar på vad de har rätt till att göra i sina lägenheter, såsom ombyggnationer och ändringar. På 1920-talet när bostadsrätten lanserades fanns regler om att en bostadsrättshavare inte fick ta ner innerdörrar i lägenheten.

I dag ser vi exempel på personer som tar upp fönster i lägenheten utan att fråga föreningen. De tycker helt enkelt att de har rätt att göra vad de vill i sin lägenhet. Detta är förstås helt fel. Samtidigt ska ägarrätten vara stark; ingen blir hjälpt av en förening som lägger sig i sådant som de inte har att göra med. Ett exempel på detta är föreningar som går in i medlemmarnas lägenheter varje år för att kontrollera, eller föreningar som har huvudnyckel och därför tar sig friheten att ha åtkomst till bostäder. Här behövs mer respekt för varandra, men säkert även mer kunskap.

Finns det något du tycker Bostadsrätterna behöver bli bättre på, eller saknar vi någon tjänst? Kontakta oss gärna och berätta det, antingen genom att ringa styrelserådgivningen eller e-posta på info@bostadsratterna.se.

Kommentarer

Hej alla som atearbr med och pe5 Molnet!Jag atearbr som samordnare ff6r barn med autism och vill ge4rna prata om samarbetemed er mellan ff6rskola skola.Hoppas pe5 snabbt svar!MVH AgnetaP.S: Vilken bra hemsida!

Hej Göran Olsson,

varför ligger inte din senaste krönika, slutet av juni 2012, ute på nätet. Den handlade om rättigheter och skyldigheter hos den som bor i en bostadsrätt. Mycket bra krönika!!!
hälsn
anita

Skriv en kommentar

Mer som detta